Feature

Egen restaurang är hans drömprojekt – ”det ska bli hemtrevligt, varmt och personligt”

Feature Artikeln publicerades

Efter att ha startat och jobbat med Mat & Ro och kockat på en rad restauranger, senast Araslövs golfkrog, öppnar Martin Skoog sin egen restaurang Smaca tillsammans med sin fru Carina vid Lilla Torg i juni.

Smaca kommer att få ett öppet kök, där gästerna kan se Martin och de andra tre kockarna jobba. ”Jag älskar att jobba så. Där får man verkligen kontakt med gästerna”, säger han.
Foto: Victor Lindstammer
Smaca kommer att få ett öppet kök, där gästerna kan se Martin och de andra tre kockarna jobba. ”Jag älskar att jobba så. Där får man verkligen kontakt med gästerna”, säger han.

1 Varför startar ni eget?

– Den här möjligheten dök upp och vi slog till. Vi har alltid haft en dröm om att ha en egen restaurang. Vi har diskuterat det många gånger, men det har aldrig funnits en lokal som passat. Men det är ett svårt val. Jag har trivts bra på Araslöv där jag haft jättebra kollegor, så jag går från en trygg plats till en mer osäker tillvaro. Då behöver man ha erfarenhet. Jag har varit kock i 20 år.

2 Hur började ditt matintresse?

– Mamma och pappa är väldigt duktiga på att laga mat och vi har många kockar i släkten. Min mammas moster var sjökock på olika båtar. Min mammas kusin var kock i Göteborg och under utbildningen på Stenforsaskolan jobbade jag där på Fiskekrogen, det var min första längre praktik.

3 Vad gillar du med kockyrket?

– Jag vill vara kreativ. Det får jag vara i köket. Och så älskar jag att träffa människor och få feedback. Det är det jag vill ha på Smaca också, ärlig feedback så att det stämmer överens med vad Kristianstadsfolket vill ha. Restaurangen är ju till för dem.

4 Vad blir det för typ av mat?

– Vi kommer att arbeta mycket med att byta menyer och laga efter säsong. Det blir mycket svenska smaker och nordiskt. Det är rolig matlagning. Vi siktar på att det ska vara hemtrevligt, varmt och personligt. Att folk trivs är det absolut viktigaste, att de känner sig välkomna.

5 Ska ni ha både lunch och middag?

– Ja, och lite lättare rätter på eftermiddagarna, som sallad och club sandwich, så att man kan ta något enklare. Det är mycket folk som passerar. Då måste vi försöka ha öppet hela tiden som affärerna är öppna. Vi är ju ändå där och förbereder inför kvällen.

6 Det känns som om centrum omvandlas med fler restauranger och kaféer.

– Ja, jag tror det blir så i förlängningen. Folk kommer inte att sluta att gå ut och äta. Det blir mer och mer så att man umgås på restaurang. Förhoppningsvis tar vi efter södra Europa. Jag har bott i England och där umgås man inte hemma alls.

7 Vad gjorde du i England?

– Jag jobbade som kock på ett litet hotell utanför Plymouth i södra England i början av min karriär. Det var där vi träffades, Carina och jag. Hon hälsade på en kompis, men vi kommer härifrån båda två, jag från Knislinge och hon från Österslöv.

8 Har ni båda jobbat i branschen?

– Ja, innan vi åkte tillbaka till England jobbade vi båda på en restaurang i Sälen. Efter England flyttade vi till Båstad och jobbade tre år på Hotell Skansen, Carina i receptionen och jag i köket. En fantastisk erfarenhet.

– Det var först för fem år sedan som hon utbildade sig till redovisningskonsult. Det är rätt skönt att inte båda jobbar i restaurangbranschen när barnen är mindre. På Smaca kommer hon att sköta ekonomin och redovisningen.

9 Vad tar du med dig till Smaca?

– Vi brinner för att det ska vara vällagad mat från grunden och så närproducerat som det går. Vi vill att folk ska bli mer medvetna om vad de stoppar i sig.

10 Vad äter du helst själv?

– Jag äter mycket, jag är inte speciellt kräsen, bara det är vällagat och bra. Hemma äter jag gärna kålpudding och gärna mammas och pappas. Det är alltid skönt att bli bjuden på mat. Om jag svänger ihop nåt själv blir det grillad entrecote med hemmagjord bearnaisesås.

Foto: Victor Lindstammer

Fakta

Martin Skoog

Ålder: 36 år.

Född och uppväxt: Knislinge.

Bor: Kristianstad.

Familj: Hustrun Carina och barnen William, 11 år, som spelar handboll och fotboll, och Ebba, 9 år, som älskar musik och att dansa.

Bakgrund: Har jobbat på hotell i England, Fiskekrogen i Göteborg, Tomarps gårdshotell, Hotell Skansen i Båstad. En av grundarna till matkasseföretaget Mat & Ro som han jobbade med 2009–2016. Därefter restaurangchef på Araslövs golfkrog.

Aktuell: Han och hustrun Carina startar Smaca vid Lilla Torg den 1 juni.

Favoritrestaurang: Villa Strandvägen i Ystad, ”makalöst bra, hyfsat enkel matlagning men med touch av lyx”.

Smaca är: S för Skoog, Ma för Martin och Ca för Carina.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.