Matresor för läshörnan
Hyllade matbloggaren Zeina Mourtada är aktuell i SVT:s matsatsning ”Timjan, tupp och tårta” och med kokboken ”Zeinas kitchen” där hon bjuder på inspirerande recept från Mellanöstern.
När du ändå är ute och reser i matvärlden, eller i Europa, så titta gärna i någon av Natur & Kulturs initierade och personliga mat- och resguider för foodisar. Just nu är det ”Köpenhamn för foodisar” av Erik Eje Almqvist och ”Rom för foodisar” av DN-korren Peter Loewe som är aktuella. Men det gäller att hänga med i svängarna för gamla krogar lägger ner och nya kommer till i snabb takt, framför allt i ett hajpat matmecka som Köpenhamn. I Rom bygger matkulturen på klassiska familjerestauranger.
Och så till efterrätten: ”Efterrätter” av Johan T Cellton, Malmöpågen som via diverse kök världen över numera är kökschef på Babette i Stockholm. Här får vi följa med in i restaurangkök, ta del av kunniga tips och följa vägen till färdigt recept. Man längtar efter att sätta tänderna i en mjuk valnötskaka, en fluffig chokladmousse eller någon av boken härliga efterrätter.