Feature

Matresor för läshörnan

Mat Artikeln publicerades

Visst borde även vuxna ha läslov! Här kommer några tips för oss som gillar böcker, mat och resor.

Zeinas kitchen kokbok pressbilder.
Zeinas kitchen kokbok pressbilder.

Hyllade matbloggaren Zeina Mourtada är aktuell i SVT:s matsatsning ”Timjan, tupp och tårta” och med kokboken ”Zeinas kitchen” där hon bjuder på inspirerande recept från Mellanöstern.

När du ändå är ute och reser i matvärlden, eller i Europa, så titta gärna i någon av Natur & Kulturs initierade och personliga mat- och resguider för foodisar. Just nu är det ”Köpenhamn för foodisar” av Erik Eje Almqvist och ”Rom för foodisar” av DN-korren Peter Loewe som är aktuella. Men det gäller att hänga med i svängarna för gamla krogar lägger ner och nya kommer till i snabb takt, framför allt i ett hajpat matmecka som Köpenhamn. I Rom bygger matkulturen på klassiska familjerestauranger.

Och så till efterrätten: ”Efterrätter” av Johan T Cellton, Malmöpågen som via diverse kök världen över numera är kökschef på Babette i Stockholm. Här får vi följa med in i restaurangkök, ta del av kunniga tips och följa vägen till färdigt recept. Man längtar efter att sätta tänderna i en mjuk valnötskaka, en fluffig chokladmousse eller någon av boken härliga efterrätter.