Feature

Njut av citrus i alla former

Feature Artikeln publicerades
Apelsinbullar.
Foto: Tommy Svensson
Apelsinbullar.

Njut av citrusfrukterna i ett marmeladkok som doftar ljuvligt och ger många burkar god marmelad till helgfrukosten. Citronkladdkaka är snabbt fixad medan bullarna tar lite längre tid, men det är de väl värda. Mandelmjöl är bekvämt att använda i fyllningen men det går lika bra att mala mandel själv. Desserten är inspirerad av helgernas romerska bågar med smak av choklad och apelsin.

Apelsinbullar

20 stycken, ugn: 225°

25 g jäst

4 dl mjölk

150 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:

125 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 dl mandelmjöl eller mald sötmandel

rivet skal av 1 apelsin

1 msk pressad apelsinsaft

Pensling:

Ägg, mandelspån

Glasyr:

2 1/2 dl florsocker

2 msk pressad apelsinsaft

Gör så här:

1. Smula jästen i en degskål. Värm mjölken 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp.

2. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

3. Rör ihop smör, socker, mandelmjöl, apelsinskal och saft.

4. ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta 60x30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i 20 bitar.

5. Ställ bitarna med snittytan upp i en form, 32x38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker och apelsinsaft och ringla över bullarna.

 

Chokladmousse med apelsin.
Foto: Tommy Svensson
Chokladmousse med apelsin.

Chokladmousse med apelsin

6–8 portioner

150 g mörk choklad

2 ägg

3 msk florsocker

rivet skal av 1 apelsin

4 msk pressad apelsinsaft

3 dl vispgrädde

Garnering:

Vispgrädde, apelsinklyftor, riven choklad

Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta skålen av vattenbadet och åt svalna något.

2. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulor och florsocker i chokladen. Blanda i rivet apelsinskal och apelsinsaft.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vänd ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan ner all grädden i chokladen. Vänd sist i äggvitorna.

4. Häll upp moussen i portionsglas och låt stelna i 2 timmar i kylen. Garnera med vispad grädde, apelsin och riven choklad.

 

Citronkladdkaka.
Foto: Tommy Svensson
Citronkladdkaka.

Citronkladdkaka

8 bitar, ugn: 150°

skal och saft av 1 citron

150 g smör

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl

Servering:

Vispgrädde

Gör så här:

1. Skrubba citronen i ljummet vatten och riv skalet. Pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker, mjöl, smör, citronskal och saft.

3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt kakan svalna och stelna till i minst 8 timmar. Servera med grädde.

 

Citrusmarmelad.
Foto: Tommy Svensson
Citrusmarmelad.

Citrusmarmelad

Ca 2 liter

1,1 kg apelsiner, varav 2 blodapelsiner

1 citron

4 dl vatten

1 kg syltsocker

Gör så här:

1. Skrubba alla citrusfrukter i ljummet vatten. Skär bort ändarna och dela varje i 8 klyftor.

2. Skiva klyftorna tunt och lägg i en stor gryta. Häll i vattnet och koka upp. Koka på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då. Mixa eventuellt till önskad konsistens om det önskas mindre bitar.

3. Rör i sockret och koka upp under omrörning. Småkoka i 10 minuter. Skumma om det behövs.

4. Häll upp marmeladen på rena burkar och sätt på lock. Förvara svalt.