Njut av citrus i alla former
Apelsinbullar
20 stycken, ugn: 225°
25 g jäst
4 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 dl mandelmjöl eller mald sötmandel
rivet skal av 1 apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
Pensling:
Ägg, mandelspån
Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
Gör så här:
1. Smula jästen i en degskål. Värm mjölken 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp.
2. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
3. Rör ihop smör, socker, mandelmjöl, apelsinskal och saft.
4. ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta 60x30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i 20 bitar.
5. Ställ bitarna med snittytan upp i en form, 32x38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker och apelsinsaft och ringla över bullarna.
Chokladmousse med apelsin
6–8 portioner
150 g mörk choklad
2 ägg
3 msk florsocker
rivet skal av 1 apelsin
4 msk pressad apelsinsaft
3 dl vispgrädde
Garnering:
Vispgrädde, apelsinklyftor, riven choklad
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta skålen av vattenbadet och åt svalna något.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulor och florsocker i chokladen. Blanda i rivet apelsinskal och apelsinsaft.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vänd ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan ner all grädden i chokladen. Vänd sist i äggvitorna.
4. Häll upp moussen i portionsglas och låt stelna i 2 timmar i kylen. Garnera med vispad grädde, apelsin och riven choklad.
Citronkladdkaka
8 bitar, ugn: 150°
skal och saft av 1 citron
150 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
Servering:
Vispgrädde
Gör så här:
1. Skrubba citronen i ljummet vatten och riv skalet. Pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker, mjöl, smör, citronskal och saft.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt kakan svalna och stelna till i minst 8 timmar. Servera med grädde.
Citrusmarmelad
Ca 2 liter
1,1 kg apelsiner, varav 2 blodapelsiner
1 citron
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
1. Skrubba alla citrusfrukter i ljummet vatten. Skär bort ändarna och dela varje i 8 klyftor.
2. Skiva klyftorna tunt och lägg i en stor gryta. Häll i vattnet och koka upp. Koka på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då. Mixa eventuellt till önskad konsistens om det önskas mindre bitar.
3. Rör i sockret och koka upp under omrörning. Småkoka i 10 minuter. Skumma om det behövs.
4. Häll upp marmeladen på rena burkar och sätt på lock. Förvara svalt.