Feature

Nyttigt & snyggt

Feature Artikeln publicerades

Hälsosam mat, ny inspiration och kunskap tillsammans med vacker keramik ger hösten den nystartskänsla som man ibland längtar efter.

 MSY från svenska Mateus.
Foto: Fabian Bjornstjerna
MSY från svenska Mateus.

1. Keramikkollektionen MSY från svenska Mateus som firar 25 år.

Fermeterat.
Foto: Tom Wall
Fermeterat.
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

 

2. Nu ska det fermenteras! Grönt med goda bakterier blir det i Jenny Neikells nya bok "Fermentera 2.0". Jenny är välkänd son ”Surtanten” . Inspirerande recept och vackra bilder av Tom Wall.

3. Vill du få bättre koll och ett gäng recept på hur du äter mer grönt och samtidigt får i dig protein, skall du kolla in ”The new green protein” av Therese Elgquist. Bananbröd med kokosyoghurt, morotsmuffins med lingon och kikärtsknäcke lär bli några av favoriterna.

4. En ständig favorit som alltid förnyar sig och grym i keramikens nyanser är skånska märket Sthål.

Den vackra vasen som finns i flera färger står på önskelistan.

 

Foto: Roland Persson
Nyttig läsning.
Nyttig läsning.

5. Forskningen och teorierna runt tarmflorans påverkan på vårt psykiska och fysiska välmående fortsätter. Soki Choi har har doktorerat på komplexa sjukvårdssystem, gjort TED Talk och är en del av den mikrobiotiska revolutionen. Intressant läsning och recept finns i hennes nya bok "Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”.

Foto: H&M

6. Detaljer och höstinspiration för köket från H&M Home som öppnat på C4 Shopping. Gråa dricksglas för 39,90 kr/st och karaff med kork för 149 kr.

I samband med utställningen ”Odla drickbart” på Regionmuseet Kristianstad är det Kombuchaworkshop den 30 september, kl.14.00

Där tas bland annat upp, vad är det som gör kombucha nyttigt, hur kombucha används i matlagning och man får testa att göra en vinägrett och annat med hjälp av kombucha.

Den 7 oktober blir det mer dryck på museet med Kombinera alkoholfri dryck med rätt mat då Krinova Incubator & Science Park bjuder på provning med alkoholfria drycker mellan 13-15.00. Anmäler dig gör du via Krinova.

Vill du uppdatera dig på framtida mat så har Kunskapsklubben föreläsning på detta tema den 8 oktober kl.17.00 på Kulturkvarteret Kristianstad.

Den 16 oktober är det Johanna Westman som intar Bistroscenen med Mat är kultur: Familjedrömmen om att laga mat tillsammans.

Vill du redan nu testa att blanda dina egna alkoholfria kombuchadrinkar så kommer två av Soki Chois favoritrecept från "Från Kimchi och Kombucha” här:

Kombucha mojito

1 glas

10 färska myntablad 1⁄2 lime i 4 klyftor

1 msk råsocker

krossad is

1 dl kall kombucha (gärna smaksatt med äpple och mynta)

club soda

1 myntakvist

Så här gör du: Muddla myntablad, limeklyf- tor och socker i ett högt glas. Fyll på med krossad is och kombucha, gärna smaksatt med äpple och mynta. Toppa med lite club soda. Garnera med myntakvist och servera genast.

Kombucha cosmo

2 glas

1 dl tranbärsjuice

1 dl kall kombucha

1⁄4 dl limejuice (juice från ca 2 lime) is

strimlat limeskal till garnering

Så här gör du: Skaka alla ingredienser ordentligt i en ”shaker” med is. Häll upp i väl kylda cocktailglas. Garnera med limeskal och servera direkt.