Feature

Paj och pizza – snabbt och garanterat gott

Feature Artikeln publicerades

Pizza och paj går att variera på många olika sätt. Det är dessutom bra rätter att laga när man har lite rester i kylen. Det mesta passar i en pajfyllning, lite köttfärssås, några skinkbitar, lite broccoli eller några bönor som blivit över. Vispa samman en äggstanning, här kan man också använda olika slattar i kylen som färskost med smak eller crème fraiche. Och färdig smördeg passar fint som pajdeg för den som vill fixa pajen snabbt och enkelt.

Små smördegspajer att ta med ut.
Foto: Tommy Svensson
Små smördegspajer att ta med ut.

Små smördegspajer

Frasiga, små pajer som passar fint på buffé eller i picknickkorgen.

12 stycken

Ugn: 225°

1 rulle kyld smördeg, 250 g

250 g köttfärs

1 msk smör

1 gul lök

1 msk tomatpuré

1 tsk basilika

salt, peppar

1 1/2 dl riven ost

6 cocktailtomater

Äggstanning:

100 g färskost

2 ägg

3/4 dl mjölk

Gör så här:

1. Rulla ut smördegen och ta ut rundlar med ett glas lite större än formarna. Lägg varje bit i en aluminiumform och tryck till.

2. Fräs köttfärsen smulig i smör i stekpanna. Skala och hacka löken. Låt den fräsa med färsen ett par minuter.

3. Rör i tomatpuré och krydda med basilika, salt och peppar. Vispa samman färskost och ägg. Tillsätt mjölk, salt och peppar och vispa ihop.

4. Fördela färsen i formarna och strö över ost. Lägg på en halv tomat och häll på äggstanning. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Laxpaj.
Foto: Tommy Svensson
Laxpaj.

Laxpaj

Färskrökt lax ger mycket smak till pajen.

4 portioner

Ugn: 225°

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

1 ägg

Fyllning:

250 g kallrökt lax

1/2 purjolök

1 msk smör

1/2 dl hackad dill

150 g färsk sparris

Äggstanning:

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 dl riven ost

salt, peppar

Garnering:

Lax, citron, dill

 

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga degen och ställ den kallt i kylen i 30 minuter.

2. Förgrädda pajskalen i 10 minuter.

3. Strimla laxen och purjolöken. Fräs purjolöken mjuk i smör i stekpanna. Lägg lax, purjolök och dill i pajskalet.

4. Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet.

5. Skölj sparrisen och bryt av nedersta biten. Dela sparrisen på längden och lägg den vackert i äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Garnera med lax, citron och dill.

Salamipizza
Foto: Tommy Svensson
Salamipizza

Pizza med salami och gorgonzola

Gorgonzola på pizzan är sagolikt gott.

3-4 portioner

Ugn: 225°

1 pizzakit med tomatsås, 600 g

150 g champinjoner

1 msk smör

1 liten röd paprika

1 liten grön paprika

1 rödlök

125 g gorgonzola

50 g salami

20 g rucola

Gör så här:

1. Rulla ut pizzadegen på pappret den ligger rullad i och lägg den på en plåt. Bred på tomatsåsen.

2. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smör i stekpanna. Kärna ur och skiva paprikorna tunt. Skala och skiva löken tunt.

3. Fördela champinjoner, paprika och lök över degen. Dela gorgonzolan i mindre bitar och fördela över grönsakerna.

4. Grädda pizzan strax under mitten i ugnen i ca 15 minuter. Lägg på salami och strö över rucola.

Vit pizza med potatis, sparris och västerbottenost.
Foto: Tommy Svensson
Vit pizza med potatis, sparris och västerbottenost.

Pizza bianco med potatis

Pizzan kan gärna serveras med en klick pesto, kallrökt lax eller lite skinka.

4 portionspizzor

Ugn: 250°

Deg:

1/4 paket jäst, 12 g

3 dl kallt vatten

2 tsk strösocker

1 tsk salt

2 msk olivolja

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl crème fraiche

1 1/2 dl riven Västerbottensost

salt, peppar

150 g potatis

1 rödlök

200 g färsk sparris

200 g mozzarella

2 msk pinjenötter

persilja

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en stor skål. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen väl.

2. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur eller 12-24 timmar i kylen.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje till en rundel.

4. Bred på crème fraiche och strö över ost. Krydda med salt och peppar. Tvätta potatisen och skiva den tunt, gärna på mandolin. Skala och skiva löken tunt. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela den på längden.

5. Fördela potatis, lök och sparris på bottnarna. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på pizzorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

6. Strö över pinjekärnor och persilja.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.