Feature

Påsktips: Rensa, färga, ät

Feature Artikeln publicerades

3 X äggkoppar

Äggkopp, Swedish Grace, Rörstrand, Cervera, 99 kr/st.
Äggkopp, Swedish Grace, Rörstrand, Cervera, 99 kr/st.
Äggkopp, Raw, aida, Royal Design, 79 kr
Äggkopp, Raw, aida, Royal Design, 79 kr
Äggkopp, Menageri av Kay Bojesen, Royal Design, 349 kr för ett par.
Äggkopp, Menageri av Kay Bojesen, Royal Design, 349 kr för ett par.

3 x ägg

Under påskveckan äter vi (bara i Sverige) ungefär 50 miljoner ägg!

Med tanke på mängden är det ju ännu bättre att det finns så extremt många olika sätt att njuta av dem på. Både i form av kakor, fluffiga moln och perfekt kokta i snygga färger.

RENS OCH FÄRGA

Ägg att duka och dekorera med är ju en klassiker. Som faktiskt går utmärkt att kombinera med att städa ur grönsakslådan och riva runt lite bland kryddorna.

Det går nämligen alldeles utmärkt att färga äggen med hjälp av råvaror som exempelvis rödkål, kaffe, lök, blåbär och gurkmeja. Det är både tidseffektivt, roligt och resultatet blir naturligt fint.

Det finns flera olika sätt att färga naturligt på. Vill du servera äggen (och inte bara kolla på dem) så testa första varianten.

Koka upp vatten med råvara. De flesta råvaror kokas upp med en skvätt vit vinäger eller ättika, vilket hjälper färgen att fästa.

Koka äggen som vanligt för önskat resultat. Låt ägg och vatten svalna och lägg sedan in i kylen (i avkoket) över natten, eller kortare tid. Beroende på hur lång tid du låter äggen stå i vattnet kan färgen djupna och ändra nyans något. Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera mycket från gång till gång.

Så här kan du också göra:

1. Häll upp 3 dl vatten i en kastrull.

2. Häll i en skvätt vitvinsvinäger.

3. Lägg i råvaror utifrån önskat slutresultat och färg.

4. Lägg i 2-3 ägg åt gången.

5. Låt koka i 30 min. Färdigt!

 

Egg Clouds

Egg Clods som är betydligt lättare att göra än de flesta tror är både ett kul och riktigt gott inslag på påsken. Framförallt för att så många aldrig har ätit dem förut. Vad du väljer att ha till dem eller krydda dem med kan du välja helt utifrån vad du tycker är gott.

( 4 st)

4 ägg

Salt och peppar

Valfri topping, tex parmesan

Sätt ugnen på 225 grader.

1. Separera äggulorna från äggvitorna. Obs! Äggulorna ska vara hela.

2. Vispa äggvitorna till ett skum. Lägg klickar av äggvitan på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan.

3. Ställ in plåten i ugnen i ca 3 minuter. Ta ut plåten, lägg gulorna i hålen du förberett och grädda i ytterligare 3 minuter.

3. Krydda och använd valfri topping!

Egg Clouds kan du servera till lite vad du vill med allt från rostat bröd och avokado till lax, skinka eller bacon.

Källa: Svenska Ägg, Ica

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.