Feature

Vardagsfest med smak av Italien

Mat Artikeln publicerades

Italiensk mat är mer än pizza och spagetti bolognese. Prova krämig polenta med stekt svamp eller en gratäng med mycket grönsaker och tomatsås. Krämig mozzarella är gott att servera som förrätt med salami och crostini till.

Gorgonzolapasta

Gorgonzolapasta med svartkål och valnötter.
Foto: Tommy Svensson
Gorgonzolapasta med svartkål och valnötter.

Mild och krämig pastasås. Gillar man gorgonzola väldigt mycket, så öka på mängden i såsen.

4 portioner

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

100 g svartkål

250 g mascarpone

150 g gorgonzola

1–2 dl mjölk

skal och saft av 1 citron

salt, peppar

4 portioner pasta, t ex tortiglioni

1 dl valnötter

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja. Repa kålen från den hårda nerven i mitten och hacka kålen grovt.

2. Fräs kålen med löken ett par minuter. Rör i mascarpone och gorgonzola i bitar. Låt den smälta i såsen.

3. Späd med mjölk, börja med den lilla mängden. Smaka av med citronskal och saft, salt och peppar.

4. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av och servera med såsen. Toppa med krossade valnötter.

Krämig mozzarella

Ett gott förrättsplock, komplettera gärna med några charkuterier.

6 portioner

250 g mozzarella

ca 3/4 dl vispgrädde

salt, peppar

1 msk olivolja

chiliflakes, hackad basilika

Servering:

crostini, cocktailtomater

Gör så här:

1. Mixa mozzarellan slät och krämig i matberedare. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning.

2. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp mozzarellakärmen i en skål och ringla över olja. Strö över chiliflakes och basilika. Servera med crostini och tomater.

Italiensk gratäng

Mustig gratäng med kyckling, tomatsås, paprika, aubergine och zucchini.
Foto: Tommy Svensson
Mustig gratäng med kyckling, tomatsås, paprika, aubergine och zucchini.

En gratäng fylld med både paprika, aubergine och zucchini. Toppas med en tomatsås med ägg i för fastare konsistens.

4 portioner

250 g ricotta

skal av 1 citron

1 röd paprika

1 orange paprika

400 g kycklingfilé

salt, peppar

1 tsk lökpulver

1 msk smör

1 zucchini

1 aubergine

1/2 dl strimlad basilika

400 g krossade tomater

2 ägg

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

Ugn: 200°

1. Blanda ricotta med citronskal och bred ut i botten på en form. Kärna ur paprikorna och tärna dem. Strö i formen.

2. Krydda kycklingen med salt, peppar och lökpulver och stek dem 3 minuter per sida i smör. Låt kycklingen vila ett par minuter och skiva den sedan. Den ska inte vara genomstekt.

3. Skiva zucchini och aubergine. Varva med kycklingen i formen. Blanda basilika, krossade tomater, ägg, riven vitlök och parmesanost. Krydda med salt och peppar och häll i formen. Peta lite så det rinner ner mellan skivorna i formen.

4. Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Servera med extra parmesanost.

Polenta med svamp

Gör det bästa av hösten. Polenta med fräst svamp och kronärtskockshjärtan.
Foto: Tommy Svensson
Gör det bästa av hösten. Polenta med fräst svamp och kronärtskockshjärtan.

Krämig polenta serveras med stekt svamp.

4 portioner

10 dl vatten

2 1/2 dl polenta

2 buljongtärningar

1/2 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

1 dl riven parmesanost

salt, peppar

2 vitlöksklyftor

400 g svamp, skogschampinjoner och kantareller

2 msk smör

200 g inlagda kronärtskockshjärtan

timjan

1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Rör i polenta och småkoka i 6 minuter.

2. Rör i mjölk, grädde och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

3. Rensa svampen och dela den i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs svampen tills vätskan kokat in. Tillsätt smör och vitlök och stek ett par minuter.

4. Dela kronärtskockshjärtanen i klyftor och rör ner i svampen. Krydda med salt och peppar och strö över timjan.

5. Servera polentan krämig med svampen och strö över riven parmesanost.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.