Feature

Sorg och skratt och vänskap i maj-juni

Feature Artikeln publicerades

Sorg och vänskap, skratt och en fest som spårar ur finns i tipsen för maj-juni. Allt från Catti Brandelius till Ricky Gervais.

Ricky Gervais.
Foto: Charles Sykes
Ricky Gervais.

Liv

Ricky Gervais nya serie ”After life” pendlar snabbt mellan riktigt sorgliga och galet roliga scener. Han är lysande som den bittre journalisten på gratislokaltidningen där uppdragen känns hopplösa, särskilt nu när han förlorat sin älskade. På Netflix.

Catti Brandelius.
Foto: Tommy Svensson
Catti Brandelius.

Konst

Catti Brandelius ”365 porträtt av Jari” fyller Kristianstads konsthall till den 2 juni. På tisdagarna hålls lunchvisningar. Under Kulturnatten den 24 maj kommer hon dessutom dit själv för att göra ett performance och visa filmen ”Elitgymnasten”.

Systrarna Mei och Tsatsuki får hjälp av snälla Totoro i ”Min granne Totoro”.
Foto: Hayao Miyazaki/Studio Ghibli
Systrarna Mei och Tsatsuki får hjälp av snälla Totoro i ”Min granne Totoro”.

Vänskap

Har man en gång mött det vänliga skogsväsendet Totoro ser man inte längre skogen som stor och mörk utan hoppas att han ska hämta en med kattbussen i regnet. Se Hayao Miyazakis klassiska film ”Min granne Totoro” på Barbacka under Kulturnatten 25 maj.

Dessi (Elisa Ibrahim), Nadine (Simona Karpin), Zafirah (Sophia Martinsson) i ”Festen”.
Foto: Carolina Romare/SVT
Dessi (Elisa Ibrahim), Nadine (Simona Karpin), Zafirah (Sophia Martinsson) i ”Festen”.

Svensk ”Skam”

Malmö har fått sin egen ”Skam” i och med SVT:s serie ”Festen”, där sju ungdomar följs under en kväll som spårar ur. På SVT Play.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.