Feature

Sune Johannessons kulturtips

Feature Artikeln publicerades
Sune Johannesson, kulturredaktör på Kristianstadsbladet.
Sune Johannesson, kulturredaktör på Kristianstadsbladet.

Julens musik

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

1. Det snöar många julkonserter de här dagarna inför och under jul. För egen del finns det inget bättre att ta plats i en välfylld kyrka, doftandes vinterkyla och stearinljus, och njuta av de klassiska klangerna från mästare som Bach, Händel eller mer moderna namn som Rosenberg och Berlioz. Hässleholms kyrka firar ofta in julen med något äldre storverk. I år är det dags för första hälften av Juloratoriet av JS Bach, som framförs med orkester, kyrkans egna kör och solister lördagen den 22 december, kl 17.

Tid för utställningar

2. Ledig över jul och nyår? Passa på att se en eller flera, utställningar. Visst är det härligt att åka till Malmö och Köpenhamn för att ta del av utbudet, men det går också att ta sig en tur på närmare håll. På Regionmuseet finns till exempel gott om drömmar i fotoutställningen med kända och okända ansikten, och inne på på konsthallen pågår till mitten av januari den stora konstresan in i Vattenriket (”Man and Biosphere”). Några lunchvisningar blir det också under den här perioden. Sedan finns ju också Naturum. Och ytterligare några.

Bibliotek

Foto: Ronnie Smith

3. Jag läste om finländarnas stora kärlek till bibliotek inför invigningen i början av december av det stora nya biblioteket i Helsingfors. Om demokrati och öppna mötesplatser för alla. Om att läsa är att lära mer och resa ut i världen. Därför: låna och läs böcker under den kommande vinterveckorna. Kanske ta tag i en titel av en kvinnlig nobelpristagare, kanske Eva Ströms senaste, kanske lite spänning, feelgood, biografi eller historia…

Gamla och nya vägar

Hässleholm kulturhus
Hässleholm kulturhus

4. Uppbrott och sorg, men också drömmar om att hitta nya vägar. Det är temat när gitarristen Krister Jonsson och skådespelaren/sångaren Sara Lindh möts på scen i Hässleholm kulturhus måndagssatsning ”Blå måndag”, med kultur och soppa. 17 december, kl 17.