Feature

Sune Johannessons kulturtips

Feature Artikeln publicerades
Jens Liljestrand.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jens Liljestrand.

Jubileumsfinal!

Kristianstadsbaserade Ensemble Mare Balticum firar att dom fyller 30 år i vår, och har gjort det genom flera konserter. En återstår, och det är en tillbakablick på hur allt startade en gång i tiden. Med regalskeppet Kronan, som sjönk år 1676. Då, som under den här konserten, berättar och spelar ensemblen om hur det kan ha låtit på örlogsfartyget. Med sig har de sin tidigare producent, musikarkeologen Cajsa S Lund, plus ytterligare tre musiker. Fredagen den 3 maj är det dags. Lokal: Kristianstads Kulturkvarter.

Liljestrand gästar

Han blev Augustnominerad för sin biografi om författaren Vilhelm Moberg, och har länge rest runt i landet och berättat om sitt rika möte med denne svenske 1900-talsstorhet. Det handlar om författaren och kulturjournalisten Jens Liljestrand. Den 29 april gästar han Hässleholm kulturhus. Kanske blir det även fler ämnen, ty Liljestrand är en mycket flitig debattör.

Stjärnor med ny Dockhem

Det har varit en intensiv säsong för Kristianstads Teaterförening, med en rad intressanta gästspel. Än är det inte över, och den mest stjärnklara föreställningen gästar Kristianstads Teater fredagen den 10 maj: ”Dockhem 2”. Grunden är Ibsens klassiker, men här i en omtolkning där vi följer Nora 15 år efter att hon lämnade. I rollerna ses bland annat Helena Bergström och Marie Göranzon. Hoppas på återbud.

Lite mer konstutflykt

Helgen efter påsk – 26-28 april – är det fortfarande massor av konstrundeutställningar öppna. Mycket lugnare än under påsken, men ett bra utbud. Till exempel har alla Öskg-medlemmar öppet. Passa på.

Sune Johannesson
Sune Johannesson

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.