Annons
Feature

Thord Johansson: ”Kanelsnäckor ska ha mycket fyllning och många varv”

Först Conditori Boulevard på Prästallén, sedan bageri och drive-in på Vilan och nu har Thord Johansson, ofta kallad Todde, även tagit över gamla Wahlquists mitt i stan. Efter över 40 år i branschen tycker han fortfarande att det är roligt att gå till jobbet varje dag.
Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 maj 2018
Thord Johansson i bageriet på Vilan.
Thord Johansson i bageriet på Vilan.Foto: Bosse Nilsson

1 Varför blev du konditor?

– Jag ville bli bilmekaniker, men mina föräldrar sa ”vi har inte råd att ha dig på gymnasiet, du måste skaffa ett jobb”. Jag hängde på Brunos konditori i Tollarp där min mor och bror jobbade. När min bror gjorde lumpen fick jag chansen att jobba där. Jag slutade skolan på fredagen och började på konditoriet klockan fyra på lördag morgon. Efter två månader fick jag jobb som lärling hos Sune Lövgren på Conditori Boulevard på Prästallén.

Annons

2 Varför fastnade du för yrket?

– Jag tyckte att det var väldigt kreativt. Man får skapa. Fast det är så länge sedan jag började, 1975, tycker jag fortfarande att det är roligt att gå till jobbet. Och så har jag fantastiska arbetskamrater.

3 Hur kom det sig att du tog över Conditori Boulevard?

– Efter lärlingstiden var jag tillbaka på Brunos konditori och jobbade även på Duvanders och Tollarpsbageriet, men 1989 ringde Sune Lövgren och tyckte det skulle vara roligt om jag ville ta över. ”Jag vet att du brinner för yrket”, sa han.

– Jag frågade min fru Helené, hon sa ”du är inte klok, man kan inte leva på finska pinnar”, men jag sa ja ändå. Det växte enormt och blev en bra ökning av försäljningen. Vi gav det fem år och när de gått tyckte hon det var kul.

Foto: Bosse Nilsson

4 Vad har du för planer för ditt senaste nyförvärv, Conditori Wahlquist, eller Konditori Boulevard i city?

– Ett traditionellt konditori med modernt stuk. Vi kör lättluncher, gör lasagne, bakad potatis, sallad och varma mackor, sånt säljer bra i dag. I Tyskland och Frankrike har konditorierna ofta en lucka där man kan köpa baguette eller pizzabitar eller nåt annat. Jag tänkte att vi kanske skulle ha det, köra internationellt stuk, det kunde vara trevligt.

5 Hur ser trenden ut nu?

– Lättluncher är det som vuxit i hela branschen. Vi måste bli bredare.

6 Vilken är den svåraste utmaningen?

Annons

– I dag är det svårt att hitta personal som vill fortsätta i yrket. De som jobbar hos mig har varit där i 15-20 år. Att hitta någon som kan ersätta dem är inte lätt.

7 Vad driver dig?

– Att tillverka fina produkter som gör många människor glada. Framför allt att jag gör allt från grunden. Det finns så mycket halvfabrikat. Det ska vara riktigt smör. Vi kavlar wienerdegen själva och använder bra mandelmassa. Jag har min yrkesstolthet.

8 Vad tycker du är roligast att baka?

– Att man får göra allt, inte muffins varje dag. Variationen är utmaningen.

9 Vilka är dina favoritkakor att äta?

– Jitterbuggar, läckerbitar och kanelsnäckor, de ska ha mycket fyllning och många varv.

10 Vilka fik fastnar du själv för när du kommer till en annan stad?

– När jag hittar något där de gör mycket själva går jag gärna in och fikar. Om jag hittar en spännande kaka dissekerar jag den och delar upp den i varje skikt.

Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons