Annons
Feature

Toppa gottebordet med söta drömmar

Det kan vara roligt att göra något eget godis till helgens fester och sedan komplettera med skumtomtar och en chokladask. En termometer är ett bra hjälpmedel om man väljer att koka kola.
Publicerad 1 december 2018 • Uppdaterad 25 december 2018
Snickersfudge.
Snickersfudge.Foto: Tommy Svensson

Snickersfudge

30 bitar

100 g mjölkchoklad

Annons

100 g mörk choklad

2 dl söt, kondenserad mjölk

25 g smör

2 krm vaniljpulver

100 g fransk nougat, två dubbla

1 dl salta jordnötter

Garnering:

1/2 dl salta jordnötter

Gör så här:

1. Hacka all choklad. Lägg den i en kastrull tillsammans med kondenserad mjölk, smör och vaniljpulver. Värm på svag värme under omrörning tills chokladen smält.

Annons

2. Ta kastrullen av värmen. Hacka nougaten och jordnötterna grovt. Blanda ner i kastrullen och häll upp i en form, 10x20 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Strö över resten av jordnötterna och låt fudgen stelna. Skär i bitar.

Vaniljkola med havssalt.
Vaniljkola med havssalt.Foto: Tommy Svensson

Vaniljkola med havssalt

Det här är årets favorit.

56 stycken

170 g glykossirap

250 g strösocker

80 g smör

2 dl vispgrädde

1/2 vaniljstång

1/2 tsk havssalt

Annons

Garnering:

1 tsk havssalt

Gör så här:

1. Blanda glykossirap och socker i en kastrull och koka tills det är 170°. Ta av värmen. Smält samman smör, grädde, urskrapad vaniljstång och salt i en kastrull.

2. Häll ner gräddblandningen i sockerkastrullen. Koka upp och småkoka tills temperaturen är 123°.

3. Ta upp vaniljstången och häll upp smeten på bakplåtspapper. Vänta 5 minuter och strö sedan på flingsalt. Låt kolan stelna.

4. Skär eller klipp i bitar och slå in i papper.

Snöbollar med vit choklad.
Snöbollar med vit choklad.Foto: Tommy Svensson

Snöbollar

Ett enkelt godis som även barn kan vara med och göra.

25 stycken

200 g vit choklad

Annons

2 1/2 dl kokosflingor

1 msk pressad citronsaft

Garnering:

Kokosflingor eller florsocker

Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Rör då och då så den inte bränns vid och blir grynig.

2. Blanda ner kokosflingor och citronsaft och rör om till en jämn smet. Låt stelna så det går att forma kulor.

3. Rulla kulor och rulla dem i kokos eller florsocker. Förvara i kylskåp.

Hemmagjord toffifee.
Hemmagjord toffifee.Foto: Tommy Svensson

Toffifee

Försök hitta små formar som är lite större än knäckformar.

35-40 stycken, Ugn: 175°

Annons

30 hasselnötskärnor

1 dl strösocker

1 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 tsk kakao

100 g mjölkchoklad

50 g mörk choklad

Gör så här:

1. Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugnen ca 10 minuter tills de börjar få färg. Gnugga bort skalet i en ren handduk. Lägg en nöt i varje knäckform.

2. Koka upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smeten är 120°.

Annons

3. Fördela smeten i formarna med nötter och ställ i frysen i 5 minuter.

4. Smält den ljusa chokladen över vattenbad. Fördela den över knäcken. Låt stelna i frysen i 10 minuter.

5. Smält den mörka chokladen över vattenbad och lägg en klick i varje form. Låt stelna.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons