Toppa gottebordet med söta drömmar
Snickersfudge
30 bitar
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
2 dl söt, kondenserad mjölk
25 g smör
2 krm vaniljpulver
100 g fransk nougat, två dubbla
1 dl salta jordnötter
Garnering:
1/2 dl salta jordnötter
Gör så här:
1. Hacka all choklad. Lägg den i en kastrull tillsammans med kondenserad mjölk, smör och vaniljpulver. Värm på svag värme under omrörning tills chokladen smält.
2. Ta kastrullen av värmen. Hacka nougaten och jordnötterna grovt. Blanda ner i kastrullen och häll upp i en form, 10x20 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Strö över resten av jordnötterna och låt fudgen stelna. Skär i bitar.
Vaniljkola med havssalt
Det här är årets favorit.
56 stycken
170 g glykossirap
250 g strösocker
80 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1/2 tsk havssalt
Garnering:
1 tsk havssalt
Gör så här:
1. Blanda glykossirap och socker i en kastrull och koka tills det är 170°. Ta av värmen. Smält samman smör, grädde, urskrapad vaniljstång och salt i en kastrull.
2. Häll ner gräddblandningen i sockerkastrullen. Koka upp och småkoka tills temperaturen är 123°.
3. Ta upp vaniljstången och häll upp smeten på bakplåtspapper. Vänta 5 minuter och strö sedan på flingsalt. Låt kolan stelna.
4. Skär eller klipp i bitar och slå in i papper.
Snöbollar
Ett enkelt godis som även barn kan vara med och göra.
25 stycken
200 g vit choklad
2 1/2 dl kokosflingor
1 msk pressad citronsaft
Garnering:
Kokosflingor eller florsocker
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Rör då och då så den inte bränns vid och blir grynig.
2. Blanda ner kokosflingor och citronsaft och rör om till en jämn smet. Låt stelna så det går att forma kulor.
3. Rulla kulor och rulla dem i kokos eller florsocker. Förvara i kylskåp.
Toffifee
Försök hitta små formar som är lite större än knäckformar.
35-40 stycken, Ugn: 175°
30 hasselnötskärnor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk kakao
100 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
Gör så här:
1. Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugnen ca 10 minuter tills de börjar få färg. Gnugga bort skalet i en ren handduk. Lägg en nöt i varje knäckform.
2. Koka upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smeten är 120°.
3. Fördela smeten i formarna med nötter och ställ i frysen i 5 minuter.
4. Smält den ljusa chokladen över vattenbad. Fördela den över knäcken. Låt stelna i frysen i 10 minuter.
5. Smält den mörka chokladen över vattenbad och lägg en klick i varje form. Låt stelna.