Fotboll

Bakom kulisserna i Mjällbys anfallscirkus

Fotboll Artikeln publicerades

Träningen före match är ett skådespel på Strandvallen. Bakom kulisserna pågår en glödande rivalitet mellan fyra allsvenska toppanfallare, inför varje allsvensk drabbning är det osäkert vilka som får starta.

Peter Swärdh avviker ogärna från rutiner och Mjällbytränaren låter alltid startelvan spela mot B-laget på den sista träningens avslutande halvtimme. Swärdh samlar laget med elva röda västar i handen, de som får en väst startar.

Medan Swärdh kör en taktisk genomgång som kräver en magisterexamen i socialantropologi står Marcus Ekenberg, Erton Fejzullahu, Marcus Pode och Pär Ericsson med böjda huvuden. De vill alla spela, ingen verkar lyssna på Swärdhs monolog om spelvändningar.

På läktaren sitter Kristianstadsbladets ständigt utsända och Hälleviksjuntan, en grupp äldre herrar från byn med en lika stor kärlek till föreningen som de är misstänksamma mot alla nymodigheter. Tystnaden är total, alla försöker höra vad Swärdh säger, men ingen fattar vad han menar. Spänningen är olidlig, vilka ska starta i anfallet.

Någon minut senare är det avgjort. Västarna är utdelade, träningsmatchen kommer igång, Mjällbys stjärnanfallare drabbar samman, alla vill visa att de förtjänar platsen eller att Swärdh gjort fel, igen...

Efter matchen håller Peter Swärdh ett nytt tal till spelarna. Det är nu som deras personliga egenheter blir som tydligast, Mjällbyanfallarna hanterar petningar olika. Marcus Ekenberg blir tjurig och lämnar planen, Erton Fejzullahu kokar fullständigt och skyndar snabbt från Strandvallen och fräser något i hast. Medan Pär Ericsson knyter nävarna och fortsätter kämpa i det tysta. Marcus Pode, han lyfter inte blicken.

Pressen på Mjällbys anfallare är enorm. De måste göra mål i varje match, annars är petningen nära. Det märks, för så fort Swärdh förbereder ett byte tittar de nervöst ut mot långsidan, att vara forward i Mjällby AIF 2012 är inte lätt.

Samtidigt är Adam Berner snart skadefri. Han kommer få tufft att ta en plats. Skulle Mjällby låna ut honom till Kristianstad FF kan Berner skjuta Kristianstads Berlusconi Ronnie Larsson till superettan. Jag tror inte att Mjällby vill det, KFF är skönt att ha på behörigt avstånd.

Om inte detta var nog så är Moestafa El Kabir tillbaka. Han är Mjällbys spelare igen från första augusti. Cagliari betalar honom fortfarande, men enligt en god vän som jobbar för Inter tycker Cagliaripresidenten att El Kabir gör bäst nytta om han inte är i Italien.

Pavel Zavadil levererade stor visdom nyligen. ”Det är en jävla cirkus”. Han har rätt, sommaren 2012 blir kaotisk i Maif. Två misslyckade italienproffs, en chilenare från Istanbul, dessutom tre utgående låneavtal och som apelsin i Camparin, 13 utgående långtidskontrakt.