Fotboll

Brasiliansk samba för Marija Banusic

Fotboll Artikeln publicerades

Kristianstadspubliken minns med glädje hur Antonia Göransson snurrade upp back efter back på Vilans IP. Frågan är om vi har hittat hennes efterträdare i Marija Banusic. ”Jag vill bjuda publiken på tunnlar, överstegsfinter och klackar”, säger Kristianstads DFF:s nyförvärv.

Hon har kallats för ”Sveriges största talang någonsin”, av Kristianstads DFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir. Men själv är hon mer blygsam i sin framhållning.

– Äh, man får ju komma ihåg att det här är min första allsvenska klubb. Det gäller att träna hårt, det är bra konkurrens här i KDFF. Det är klart att man vill ha en startplats i laget, men det är något man får jobba hårt för att få, säger Banusic, som har valt en ödmjuk linje inför damallsvenskan 2013.

Snacket låter hon andra sköta.

”Beta” jämförde henne exempelvis med Hanna Ljungberg och Victoria Sandell Svensson. Två giganter inom svensk damfotboll.

– Visst, jag sätter kanske stor press på henne genom att säga så... men hon skulle redan nu kunna gå in i vårt lag och spela från start. Så bra är hon, sa tränaren i en intervju med Kristianstadsbladet i december.

Folk hyllar dig till höger och vänster och målar upp dig som en av landets största talanger. Hur hanterar du sådana förväntningar?

– Hmm... själv har jag inte satt upp några mål för säsongen. Jag vill mer bara jobba hårt och hjälpa laget att vinna matcher, säger talangen och låter nästan som hämtad ur en skolbok för mediatränade svar.

Men på en punkt sticker hon ut.

Hon känner ett tydligt ansvar när hon lirar boll.

– Jag vill ha kul när jag spelar. Och att det ska vara en attraktiv fotboll, så att damfotbollen får fler anhängare. Bjuda på sambafotboll, helt enkelt.

Oj... du låter som Zlatan när han var i Malmö FF. Han ville också bjuda publiken på något extra.

– Nej, nej... man får inte jämföra oss, säger Banusic och låter som att hon faktiskt menar allvar.

– Zlatan är Zlatan. Men ja, jag vill att det kommer en massa publik och kollar på våra matcher och att de som har tagit sig till Vilans IP bjuds på något extra. Jag vill bjuda publiken på tunnlar, överstegsfinter och klackar.

Hon kommer från en säsong i norrettan, med 16 mål i Uppsalalaget Sirius. En säsong där hon först den senare hälften fick förtroendet på riktigt.

Men Gunnar Källsten, sportchef i Sirius, hann bli imponerad.

Mäkta imponerad.

– Hon kan göra saker som jag inte sett någon annan göra, sa han när vi ringde honom en knapp månad efter att övergången till KDFF blev klar.

Om Marija kan förbättra något? Ja, när vi frågar om det så väljer hon en ödmjuk inställning.

Igen.

– Jag vill bli bättre på allting. Jag vill bli en så komplett spelare som möjligt och då gäller det att utveckla allt. För allt går nämligen att förbättra, säger hon.

Och man undrar ju var det här ska sluta, när hon redan kallats för ”Sveriges största talang någonsin”...