Fotboll

Drömflytten – till Island...

Fotboll Artikeln publicerades

Tollarpskillen Robin Strömberg, 20, lämnar allsvenska Mjällby. Han sökte drömmen om spel i Europa och hamnade... helt fel? ”Det kom in en nordlig vind med snö”, säger en överlycklig Strömberg, nu proffs på Island.

Dagens datum är den 15 maj... och det är snö. Det känns som att något inte stämmer.

Men för Mjällbys forward spelar det ingen roll. Han lever sin dröm just nu:

– Vanligtvis ska här ändå vara 10-15 grader just nu, säger Strömberg, som i lördags skrev på för Thor Akureyri på norra Island.

Om Adam Berner kommer tillbaka efter skada har Mjällby sju forwards på två platser.

Det blev lite för mycket för Strömberg.

– Ja, det är en jättekonkurrens där. Sedan är U21-serien alldeles för ojämn och så är det ibland långt mellan matcherna, säger han.

Sportchefen Thomas Andersson-Borstam hade fått nys om intresse från en isländsk klubb. I stället kom en annan isländsk klubb, Thor Akureyri, in i bilden.

De åkte ur den isländska högstaligan i fjol efter att ha förlorat de fyra sista matcherna, men lyckades komma tvåa i den inhemska cupen.

– Jag åkte hit i torsdags för att testspela över helgen och spela en träningsmatch. Men så var de jättenöjda redan efter två dagar, så då skrev jag på för klubben.

Debut i morgon

Han blev presenterad inför hemmasupportrarna redan i halvtid i premiärmatchen, som Akureyri vann med 2–0.

– De flesta tror att vi går upp direkt, säger Strömberg, som om han blir spelklar gör debut redan i morgon i den isländska cupen.

20-åringen, som har kontrakt med Mjällby till och med säsongen 2014, är utlånad till oktober, men Mjällby har en klausul som säger att de får kalla hem honom i augusti om de vill.

Men om Tollarpskillen får bestämma, talar mycket för att han blir kvar på Island säsongen ut.

Han är nämligen enormt imponerad av sin nya klubb:

– Faciliteterna här är grymma. Det är nästan nybyggt, kanske två-tre år gammalt... vi spelar på naturgräs och har en inomhushall med konstgräs (fulla mått). Och på det två gym och jacuzzi, säger forwarden och skrattar.

Vad är det egentligen för ett ställe du hamnat i?
– Akureyri ligger på norra Island vid en fjord. Det är riktigt mysigt och bor väl 18 000-20 000 här. Lite större än Sölvesborg alltså, och så ska vi tydligen ha mindre regn än nere i huvudstaden.

– Fotbollsmässigt snittade klubben strax under 1 000 åskådare per match förra säsongen. Klassen är väl någonstans mellan svenska division I och superettan.

Kan få möta Liverpool

Kanske inte superklass, som ni kanske förstår. Men hör här: Klubben ska kvala till Europa League i sommar, efter sin finalplats i den isländska cupen.

– Och om jag förstått det rätt så kommer Liverpool i samma lottningspool, om Bayern München vinner Champions League-finalen.

Det hade varit något...
– Ja, men Chelsea är ju mitt favoritlag, så jag är lite velig där... ha ha.

I stället för spridda U21-matcher väntar nu 13 seriematcher fram till augusti för Strömberg, som är tänkt att användas som forward eller släpande forward.

– Det känns riktigt positivt. Fast visst... det är ju lite långt hem till familj och flickvän, säger Strömberg.

Vårt allra senaste Islandsproffs.