Fotboll

”Ekens” plan: Bli mittback

Fotboll Artikeln publicerades

Marcus Ekenberg ska skolas om till mittback. Kristianstadsbladet kan avslöja den hemliga planen att få ”Eken” att hålla tio säsonger till, om han stannar. ”Jag skulle kunna bli försvarare och spela lika länge som Patrik ”Bagarn” Rosengren”, säger Ekenberg.

Marcus Ekenberg är en av sex spelare med utgående kontrakt som Mjällby vill förlänga med.

Klubben vill behålla sin ikon till han passerat 40 år. Därför har det utarbetats en omskolningsplan för anfallskungen.

– Det är en intressant idé, Marcus skulle kunna vara mittback om några säsonger, säger sportchefen Thomas Andersson Borstam.

Mittback 2014?

Planerna på att omskola Ekenberg kan bli verkligt till säsongen 2014.

– En bra fotbollspelare kan vara på flera positioner, och en försvarare behöver inte springa lika mycket som en anfallare, säger Mjällbys sportchef Thomas Andersson Borstam.

Mjällby räknar med att Ekenberg kommer att vara målfarlig i allsvenskan ett par säsonger till. Under tiden kan klubbledningen och tränarstaben långsamt omvända ”Eken” till att bli mittback.

Öppen för idén

– Vi räknar med att han kommer att göra fler mål de närmaste åren, men därefter då kan det bli aktuellt, säger Andersson–Borstam.

Marcus Ekenberg är själv öppen för idén och verkar inte ha något emot att förlänga karriären. Han kan se sig själv som försvarare och tycker att det är ett spännande förslag.

– Jag tror absolut att det skulle kunna gå bra och ett sätt att dra ut på karriären, jag känner att jag har mycket kvar att ge, säger Ekenberg.

Hans kontrakt går ut efter säsongen. Mjällby planerar att sätta sig ned i förhandlingar med Ekenberg och flera andra spelare under EM–uppehållet.

– Vi kommer att erbjuda ”Eken” nytt kontrakt, och det är några namn som vi hoppas förlänga med, säger Andersson-Borstam.

Inga dörrar stängda

Ekenberg är öppen för förhandlingar men stänger inte dörren för utlandsdrömmen. Under de senaste veckorna har det åter tisslats om att han kan bli aktuell för ett Europaäventyr.

– Jag får se vad som händer och vilka andra erbjudande jag har i sommar, säger Ekenberg.

Kristianstadsbladet har listan på vilka spelare Mjällby väljer att satsa på.

– Det är spelarna som fått mycket speltid, de övriga får tiden utvisa, säger Andersson-Borstam.

Daniel Nicklasson är en av stjärnorna som Mjällby vill behålla.

– Klart jag är intresserad av en förlängning, men vi får se vad Mjällby har att erbjuda, säger Nicklasson.