Fotboll

Hemlig finansiär räddar KDFF

Fotboll Artikeln publicerades

I går kunde Kristianstadsbladet berätta att krisen för Kristianstads DFF är över. I dag kan vi berätta varför: En man i Kristianstadsregionen gick in som garant, efter att klubben presenterat en noga uträknad plan för finansiären.

I förrgår: Kris.

Nu: Total lycka.

Så kan man bäst beskriva känslorna i Kristianstads DFF. Laget som efter en sensationell vår, var på vippen att degraderas på grund av spelarstrejk. Nu kan Kristianstadsbladet tala om varför krisen löstes.

– Det har varit många som hört av sig och hjälpt till. Men framför allt var det en man i Kristianstadsregionen som bryr sig om damfotboll och är villig att stötta oss. En person med stort hjärta, säger Kristianstads DFF:s sportchef Ulf Berglund.

Så här gick uppgörelsen till: Klubben gick igenom exakt hur stor inkomst man beräknade att kunna få på de fyra återstående hemmamatcherna den här säsongen. Sedan kollade hur stora utgifterna var, bland annat för julilönen som aldrig betalades – men även resten av utgifterna under säsongen. Mellanskillnaden betalar den hemlige finansiären. Med andra ord en garanti för att klubben inte kommer få någon likviditetskris den här säsongen.

– Det känns fantastiskt skönt. Nu har man inte ont i magen längre, säger Berglund.

Om det är ett lån eller en gåva från finansiären vill inte sportchefen gå in på. Det enda han konstaterar är att "det inte är riskfritt för honom".

Men skulden på en miljon ligger kvar. Den berörs inte av uppgörelsen. Åtminstone inte i dagsläget.

– Men nu har vi det första problemet löst. Att vi nu klarat det här gör det enklare att fokusera på skulden, säger Berglund. Fortfarande ligger också elitlicensspöket kvar och lurar: Den 31 augusti ska klubben ha gjort en balansräkning för att visa att kapitalet är intakt.

När säsongen är över tittar Svenska fotbollförbundets licensnämnd på ärendet och beslutar om klubben får fortsatt elitlicens. Annars tar tävlingsutskottet över från licensnämnden och bestämmer enligt nämndens rekommendation att KDFF får börja om i division I.

Trots en tuff vecka, kan man säga att krisen var det bästa som kunde hända er?

– Det kommer alltid något bra ur kriser. Jag talade med Susanne Moberg om det och man blir helt enkelt lite mer ödmjuk efter sånt här.

Och så har man inte minst fått en hemlig finansiär på kroken.