Fotboll

Karlsson på väg till superettan

Fotboll Artikeln publicerades

I somras hindrade förbundets skiljenämnd Jönköping Södra från att värva Joakim Karlsson. Nu lutar det ändå åt spel i superettan nästa säsong för Kristianstads FF:s mittfältskugge. KFF har nämligen gett Halmstads BK grönt ljus i förhandlingarna.

KFF:s Joakim Karlsson är het på marknaden – och har varit ända sedan i somras. Då fanns det intresse både från Jönköping Södra i superettan och från Halmstads BK, då i allsvenskan. HBK ville avvakta till hösten, medan J-Södra ville ha Karlsson direkt.

En övergångsklausul fanns i Karlssons kontrakt med KFF, men någon övergång blev det aldrig. I stället hamnade ärendet hos Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

Kristianstads FF ansåg att Jönköping Södra kontaktat Joakim Karlsson utan att informera KFF, något som är emot reglerna och som skiljenämnden också höll med om.

  – Vi tyckte inte det var ett schysst agerande av Jönköping eftersom han stod under kontrakt med oss. Halmstad var först i kontakten och hade hela tiden en avsikt att gå vidare i förhandlingarna. Nu fick vi rätt vilket visade att vi som klubb agerat på ett riktigt sätt, säger KFF-ordföranden Ronnie Larsson.

  Kan träna med HBK

  Skiljenämnden gick alltså till slut på KFF:s linje. Själv är Joakim Karlsson fåordig om tvisten.

  – De ansåg att Jönköping kontaktade mig först, men jag vet inte om det var så. De gick i alla fall på Kristianstads linje, säger Karlsson.

  Men nu ser det alltså ändå ut att bli spel i superettan för Joakim Karlsson. Förhandlingarna mellan Halmstads BK och KFF har fortsatt och Karlsson har nu fått klartecken att börja träna med HBK.

  – Jasså är det så nu? Det var mer än vad jag visste, säger Joakim Karlsson förvånat till en början.

  – Men det var ju kul. De var och tittade på mig ett par gånger men det var två riktiga pissmatcher för min del.

  Karlsson har kontrakt med KFF även över nästa säsong, men en klausul i kontraktet gör att övergångssumman redan är fastställd. Vilka summor det rör sig om vill inte KFF-basen Ronnie Larsson kommentera.

  – Det handlar om en fastställd summa för spel i högre divisioner som båda parter tycker är vettig.

  ”Anrik klubb”

  Och så ska det ju först och främst bli en övergång. Klart är att Joakim Karlsson, efter att sommarens affär sprack, gärna rör på sig.

  – Halmstad är en anrik klubb och det är alltid intressant, säger 22-åringen.

  – Men det var ju nästan klart i somras också och då blev det inget.

  Samtidigt utesluter inte KFF att mittfältaren kan bli kvar i klubben.

  – Vi har två scenarion vi arbetar efter. Ett där han lämnar och ett där han stannar, säger Ronnie.