Fotboll

KFF har värvat 104 spelare sedan 2002

Fotboll Artikeln publicerades

Kristianstads FF:s två senaste värvningar var nummer 103 och 104 sedan 2002. Och nummer nio och tio bara i år. Men lagkaptenen Henrik Fribrock, som själv anslöt 2010, är inte förvånad. ”Det är bra ruljans på spelarna i division I”, säger han.

25-årige Fribrock gör sin fjärde säsong i KFF. Under de åren har han hunnit se lagkamrater komma och gå.

En verklighet som allroundspelaren tänker så här kring:

– Det är inte bara i KFF som det är stor ruljans på spelarna. Antingen ser man division I som ett mellansteg innan man når superettan eller allsvenskan, eller så går man ner till division I för att hitta själförtroende igen. Serien är som ett skyltfönster, säger Fribrock och passar på att nämna några exempel från de gångna säsongerna:

– Christoffer Tapper-Holter, Philip Andersson och Joakim Karlsson är alla tre spelare som gått till superettan och spelar från start där. Det är så här det ser ut. Det är bara klubbar som Örgryte som har ekonomiska muskler att kunna behålla spelare. Sportsligt och ekonomiskt är division I kanske den allra tuffaste serien, säger Fribrock, som gissade på att KFF värvat 130 spelare sedan 2002.

Skulle du inte själv önska större kontinuitet?
– Det är klart att man skulle vilja behålla truppen och inte ha så många nya spelare inför varje säsong. Det tar tid att lära känna varandra och hur man beter sig på planen, nu får vi ägna våren åt att snickra ihop oss för att sedan ofta vara som bäst på hösten. Man hade önskat att man behållit 15-16 spelare och bara tappat två-tre.

Har ungdomsverksamheten en roll att spela i det här?
– Nu har vi fått igång en jättebra ungdomsverksamhet och där vi har ett lag i juniorallsvenskan som gör det väldigt bra. Det är positivt och förhoppningsvis är steget till A-lagsfotboll inte alltför långt.

Och hur ser på att få in lokala spelare i laget?
– När det gäller lokala spelare är det tyvärr bara Sölvesborg och Hässleholms IF som finns och från HIF värvade vi ju Christoffer Ekelund... annars är det division III som gäller och det är ett ganska stort steg till division I. Men vi tittar ju även på superettan och allsvenskan.

Niclas Rönne och Alvaro del Moral är era två senaste värvningar. Vad säger du om dem?
– Två jättebra spelare. Niclas har bra karaktär, precis en sådan spelare vi behöver. Han har bra speluppfattning och kommer att passa perfekt i nummer tio-rollen.

– Alvaro verkar ha målskyttet i sig och känns som en smart spelare, som jobbar hårt för laget.

Om nyförvärv nummer 103 och 104 ska lyckas rädda division I-kontraktet åt KFF återstår att se.

Klubben startar höstsäsongen med sexpoängsmatch borta mot bottenrivalen Lund på måndag. Vad tror du krävs för att Kristianstad ska få ett elitlag i herrfotboll? Diskutera nedan!