Fotboll

Spelarna protesterar efter nytt lönestopp

Fotboll Artikeln publicerades

Nästa söndag drar damallsvenskan igång igen. Men det kan bli utan Kristianstads DFF. Alla spelare och ledare strejkar nämligen på grund av uteblivna löner. "Vi kan inte bara ställa upp hela tiden", säger lagkaptenen Susanne Moberg.

Att KDFF har ekonomiska bekymmer kan inte ha undgått någon.

Redan under fjolårssäsongen fick spelarlönerna frysas eftersom inga pengar fanns.

Den här gången är situationen ännu värre. Ingen lön betalades ut i juli – och nu har spelarna tröttnat. På ett möte i onsdags kväll förklarade spelarna att de inte kommer att träna eller spela förrän de fått sina löner.

– Vi spelare träffades för att diskutera situationen och vi kom fram till att vi inte vill spela fotboll om vi inte får någon lön. Det är samma sak som förra året. Då spelade vi vidare, men vi kan inte bara ställa upp hela tiden, säger KDFF:s lagkapten Susanne Moberg.

Spelarna var helt överens i beslutet.

– Alla tycker exakt likadant. Vi tjänar inte jättemycket pengar, men vi lägger ned hela vår själ i det här. Fotboll är ändå vårt jobb och får vi ingen lön kan vi inte betala hyror eller räkningar, säger Moberg.

Tränarteamet med Elisabet Gunnarsdottír i spetsen gör precis som spelarna – strejkar.

– Men detta är inget vi pratade med "Beta" om innan vi tog beslutet. Tränarna har tagit ett beslut och spelarna ett, säger Moberg.

Elisabet Gunnarsdottír:

– Jag, Thomas (Mårtensson), och Benny (Johansson, målvaktstränare) har sagt att vi inte tränar förrän vi får någon lön. Jag kan bara tala för oss, vi har inte pratat med spelarna om detta, säger KDFF-tränaren.

Hur länge kommer ni att strejka?

– Ingen aning. Det är ett tråkigt beslut, men vi spelar inte om vi inte får någon lön.

Spelarna har inte fått några löften om när – eller om – några löner kommer att betalas ut, men Susanne Moberg hoppas att klubben ska hitta en lösning.

– Styrelsen gör ju så gott de kan, det tror jag verkligen. Man mår ju inte så bra av detta, men samtidigt, vad ska vi göra? Bara spela på som förra året? Jag har ju min familj och allt bara sju mil härifrån, men vi har folk från USA och Nya Zeeland. Vad ska de göra nu om de inte tränar fotboll? De har ju ingen anknytning hit.

Den 15 augusti, alltså nästa söndag, möter KDFF Tyresö på hemmaplan. Men just nu bedrivs ingen träning alls och det är osäkert om det över huvud taget blir någon match.

– Det är inte roligt för fem öre, man tänker ju på detta dygnet runt, säger Moberg.

Men ni spelar inte matchen om ni inte fått någon lön?

– Nej.