Fotboll

Vilken debut, Marija Banusic

Fotboll Artikeln publicerades

Yngst på plan, varnad och målskytt. Marija Banusics damallsvenska debut innehöll det mesta. ”Det kändes bra. Roligt att få göra mål i debuten”, sa 17-åringen efter 1–1 mot Piteå.

Hon utlovade brasiliansk sambafotboll – och höll faktiskt vad hon lovade.

När Kristianstads DFF hade allsvensk premiär inför 536 åskådare (en besvikelse), handlade allt om Banusic.

Piteå hade visserligen stuckit emellan och gjort 0–1 i den 17:e minuten (skarvning på högerinlägg), men sedan gick fokus tillbaka till Upplandstjejen, som efter en säsong i division I norra nu gjorde debut i en av världens allra främsta serier.

Moberg lugnade

I den 44:e minuten varnades hon av domaren – och lagkamraten Susanne Moberg fick putta bort henne för att inte få syna det röda kortet – samtidigt som tränaren Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir ropade på Banusic för att lugna ner situationen.

Men så, i den 48:e minuten, satt kvitteringen.

Ett drömmål.

Frispark från vänster utanför straffområdet – och en lång, lång lyra – som till slut hamnade 75 centimeter under krysset vid bortre stolpen.

– Jag vet inte om vi kan ha målvakter som tar bollar i krysset. För mig är det en världsklassfrispark, sa Piteåtränaren Stellan Carlsson.

Mot Italien

En del journalister menade på presskonferensen efter matchen att bollen fick fart av vinden och ställde målvakten.

– Det finns något som talas för skruv, tillrättalade Banusic passande och menade att det var en medveten bollbana.

Samma intryck hade ”Beta”.

– För oss i KDFF var det här ingen nyhet. Vi som har sett henne på träningar. Att det skulle vara vind? Äh... hon gjorde faktiskt ett likadant mål i F19-landslagets match mot Italien i veckan, sa KDFF-tränaren.

Fler mål blev det alltså inte, även om Banusic i allra högsta grad var inblandad i fler farligheter.

Stolt pappa

Hon slog hörnor, tog hand om frisparkar, blev fälld bakifrån, klagade på domaren, dribblade förbi försvarare, var bollkär... ja, listan kan göras lång.

– Men jag tyckte att hon var tung i benen. Så blir det när man har tre landslagsmatcher på en vecka före den här premiären. Det är klart att man är stolt över hennes mål, men det viktigaste är att laget vinner, sa Marijas pappa, som rest ner från Uppsala.

”Beta” igen:

– Det är ett stort steg från division I till damallsvenskan. Och det är inte lätt att komma in här som 17-åring. Men hon gjorde det bra och jag är nöjd med henne. Däremot är jag så klart besviken över 1–1, även om det kanske var ett rättvist resultat.