Annons
Nyheter

FÖR MYCKET SALT ÄR INTE BRA FÖR HÄLSAN

Nyheter • Publicerad 27 mars 2003

De tidigare populära salta tilltuggen som saltlakrits, salta jordnötter, chips, salta pinnar etcetera har ersatts av annat ätbart, sedan vi upplysts om faran med onödigt salt! Tidigare generationer hade saltkar stående på matbordet. Det hände, att husfadern till och med saltade det kokta ägget och tomatskivorna. I dag vet vi bättre! Att salta vid middagsbordet upplevs som direkt oartigt mot värdinnans kokkonst. Man kan läsa i olika läkarspalter och i Apotekstidningen om konsekvenserna med för stort saltintag. Saltfattig mat kan sänka blodtrycket. Med för högt blodtryck under en längre tid ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel hjärnblödning och hjärtinfarkt. Fiskolja och vitlök kan ha en viss blodtryckssänkande effekt vid regelbunden konsumtion, men det är inte alla som känner för dessa intag. De som lider av Ménièrs sjukdom bör hålla sig till lågt saltintag, säger specialisten Måns Magnusson. Man tänker inte på att till exempel ravioli med sås innehåller mycket salt. Kanske ej heller att vichyvatten bör undvikas. Regelbunden dagsmotion är nog att föredra och det gäller att få detta till en vana. Ewing

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons