Fria ord

Lär katten att gå i koppel

Fria ord Artikeln publicerades

Svar till ”Kattälskare”.
Att låta katten vara en utekatt är ingen garanti för att den är lycklig. Den kan bli överkörd, jagad av hundar, råka i bråk med andra katter och så vidare. Och när det regnar är det inte säkert att den stackars utekatten vill sitta i det kalla och stickande regnet.
Istället för att ha utekatter, borde fler människor träna sina katter och ha pli på dem. Min katt går i sele utomhus, och det går att lära alla katter, om man vänjer dem redan från början vid koppel. På så sätt springer han inte iväg till andra människors fina blomrabatter och lämnar sina spår där i form av upprivna blommor och stora högar av kattlort.
Givetvis borde man kastrera alla katter som inte är tänkta till raskattsavel, det är en skyldighet gentemot katten. Men man borde även träna den, så att den blir lydig. Min katt kan, förutom att gå i sele, även sitta fint, räcka vacker tass, ligga och gå fot på kommando. Och han trivs något otroligt med att göra dessa konster, och har blivit mycket lydigare. Som en säkerhet, har jag även lärt honom att lystra till sitt namn och att lyssna på vad vad jag säger till honom.
Lär man katten detta, och att gå i koppel, trivs den mycket mer än om den får springa lös. Så länge min katt får gå ut två gånger om dagen och äta lite gräs, så är han nöjd.
Och att jämföra en katt med flygplan och bilar, som är transportmedel, är ju bara fånigt. För räknat i avföring, släpper en katt ut minst lika mycket som en bil varje dag. Dessutom kan man få sjukdomar av en katts avföring, speciellt gravida kvinnor är väldigt känsliga för kattskit. Så tänk om dessa gravida kvinnor bara vill plantera lite blommor, då plötsligt en massa kattskit uppenbarar sig i deras rabatter. Jag har faktiskt en kusin som fick stafylokocker efter att ha lekt i en sandlåda där katter hade kissat och bajsat.
Nej, att ingen dör av kattskit är en dålig ursäkt för att låta katter springa och förstöra för andra. Träna istället den i koppel, och gå sedan ut och njut av vädret tillsammans med katten. Vem vet, kanske blir du plötsligt mycket mer respekterad och hälsad av dina grannar.
Varje människa som har ett djur eller barn, har dessutom ett ansvar gentemot det, inte dina grannar.

Katarina Jönsson