Fria ord

Nazistiska SD

Fria ord Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna (SD) bildades 1988 av nazister och rasister och andra främlingsfientliga krafter. Partiet var under senare delen av 1990-talet fortfarande öppet nazistiskt och vissa medlemmar kom till partimötena i naziuniform.

Av valtaktiska orsaker valde senare SD att utåt tona ner nazismen och rasismen, för att inte skrämma bort potentiella väljare. Fast partiet är ingalunda fritt från nazister och rasister. Många ledande företrädare för SD i dag, som till exempel ordföranden Jimmie Åkesson, anslöt sig till SD när partiet var öppet nazistiskt.

I april 2009 kunde radioprogrammet Kaliber med dold mikrofon avslöja hur SDU, tillsammans med SD:s ordförande Jimmie Åkesson, under en resa till Tallinn spelade vit makt-musik och sjöng nazistiska kampsånger.

Därmed anser jag det bevisat att SD och SDU fortfarande hyser medlemmar med nazistiska och rasistiska åsikter. Det är dock inte enbart perifera medlemmar, utan även partiets högsta ledning, som hyser dessa åsikter. Nu är det upp till väljarna att vid höstens val avgöra om vi ska ha nazister i Sveriges riksdag.

Rättelse:

Jag beklagar att ett stycke i inlägget ”Nazistiska SD” (6/8) angående vad som sades och gjordes vid en demonstration i Helsingborg i somras slank igenom. Det finns inga konkreta belägg för anklagelserna. Att just det stycket tilläts publiceras var ett misstag.

Jörgen Jörgensen, debattredaktör Kristianstadsbladet