Fria ord

Vatikanen är ett miljardföretag

Fria ord Artikeln publicerades

Replik till Carl-Henrik Henriz (30/1). Att den (katolska?) kyrkan i Kristianstad samlade in 8 000 kr i kollekt för Haiti är berömvärt. Det är pengar som kommer från kyrkobesökarna och inte från kyrkan, det är en viss skillnad.

Att Caritas och många andra kyrkliga organisationer bedriver sin verksamhet i många länder, det är jag fullt medveten om och de gör en fantastiskt hjälpinsats. Det kunde göras så ofantligt mycket mer i de fattiga länderna, som skolor, sexupplysning, aidsbekämpning med mera.Var är alla miljarder som Vatikanen får in genom medlemsavgifterna? Varje katolik är tvungen att betala sin avgift, de kan inte lämna sin kyrka, då väntar Guds vrede, eller hur? Vi protestanter kan lämna kyrkan utan hot och helveteskvalen.

Den katolska kyrkan har till och med en egen stat, Vatikanen, för att håva in alla pengar. Dessutom har de en egen bank för att förvalta pengarna, så ingen kan få inblick. Tänk, av en miljard medlemmar, hur stora avgifter kommer in?

Här kan man snacka om Gud Mammon som härskare. Vatikanen är ett miljardföretag, en pengainstitution. Här finns så mycket att alla undernärda barn i världen kunde få mat och skolgång. Men tyvärr, så långt räcker inte den vatikanska barmhärtigheten.

Ingen fara, jag öser inte min galla över er, den behöver jag till min matsmältning. Jag vill i stället visa den katolska kyrkans fula tryne.