Annons

106 sägs upp när Ruukki lägger ner

Personalen mottog det tunga beskedet från Ruukkis företagsledning på onsdagseftermiddagen - verksamheten i Hässleholm läggs ner och 106 anställda sägs upp.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2009
Ruuki i Hässleholm. Benny Petersson är klubbordförande i IF Metall. Bilder: Bosse Nilsson och Willy Alm
Ruuki i Hässleholm. Benny Petersson är klubbordförande i IF Metall. Bilder: Bosse Nilsson och Willy AlmFoto: 

– Det var ett chockartat beslut. Ingen hade väntat sig detta egentligen, säger Benny Petersson, som arbetat på fabriken i 37 år.

En av Hässleholms äldsta verkstadsindustrier går i graven. Icke ont anande gick de anställda till jobbet på onsdagsmorgonen. På eftermiddagen kallades de till möte och fick motta beskedet att samtliga anställda sägs upp och att anläggningen stängs före årsskiftet.

Annons

– Vi hade kanske väntat oss en liten neddragning, men det här blev lite drastiskt. Beslutet är inte rätt, säger Benny Petersson, som är klubbordförande i IF Metall.

Ruukki-koncernen levererar metallbaserade komponenter åt verkstadsindustrin och byggsektorn. Beläggningen har den senaste tiden varit väldigt låg på fabriken i Hässleholm. Kunderna har koncentrerat sina egna tillverkningsprocesser och fabriker till Östeuropa och Kina. Bland annat Volvo, Atlas Copco och Sandvik har varit betydande kunder.

– Det är en svag marknad som minskat avsevärt. Vi ska fokusera på tillväxtmarknader, säger Ruukkis senior vice president Patrik Jakobsson och fortsätter:

– I vår strategi behöver vi vara nära våra kunder för att vara framgångsrika. Vi ska också koncentrera och stärka våra resurser till Östeuropa och Asien.

Redan i februari vidtog företagsledningen kraftfulla åtgärder för att motverka den minskade orderingången. 25 personer sades upp i februari.

– Tyvärr var de åtgärder som vi utverkade då inte tillräckliga. Det här är väldigt beklagansvärt, men nödvändigt.

De anställda lämnade under våren in förslag på åtgärder för att rationalisera och effektivisera verksamheten och möta den minskade efterfrågan.

– Men de var inte intresserade. Det förstår man ju nu, beslutet var taget tidigare, säger Benny Petersson.

På onsdagen satte sig klubbarna i Unionen och IF Metall i interna överläggningar. Förhandlingar mellan företagsledningen och facket inleds på torsdagen.

– Krishanteringsgrupper har tillsatts och vi ska anlita en löntagarkonsult, säger Benny Petersson.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons