Ångmaskin från 1901 ny i veteransamlingen

Hässleholm Artikeln publicerades

Stig och sonen Ulf Olsson i Laxbro utanför Hässleholm har sedan 25 år tillbaka samlat och rustat upp gamla veterantraktorer, men det senaste tillskottet i samlingen är en ångmaskin från 1901.

I slutet av 1970-talet väcktes Stig Olssons intresse för gamla veterantraktorer när han kom över en Ford Låglund från 1938. Stig Olsson som i många år haft verkstad i Laxbro har alltid varit något av en fixare. Han reparerar allt från maskiner till klockor.
I dag har Stig och hans son Ulf ett 60-tal veterantraktorer i sin samling och därmed är de bland de största i denna samlargren. Den äldsta traktorn som de har i sin samling är en gammal Munktell på 25 hästkrafter, med järnhjul och tändkula från 1925. En raritet som är fullt körbar och som ofta visas upp på olika utställningar. På måndagskvällen hade ordföranden Thorsten Persson i Norra Sandby Sockengille kallat till en samling hos Stig och Ulf Olsson i Laxbro, där cirka 200 besökare fick vara med om ett sällsynt skådespel, när Stig och Ulf presenterade sina olika veteranmaskiner. Det hyvlades takstickor med hjälp av en drygt 100-årig ångmaskin. En Munktell Typ 22 från 1934 drog den gamla stenkrossen. En stationär motor tillverkad av Sandbäckens Mekaniska verk i Katrineholm 1911 drev ett såg- och klyvverk.
– Den gamla ångmaskinen som tillverkades på Torps Bruks Mekaniska verkstad i Motala 1901 köpte jag för en tid sedan från en samlare i Linköping. Ångmaskinen var inte i körbart skick när jag köpte den, men nu efter en hel del arbete har vi återställt den gamla maskinen i originalskick, berättar Stig Olsson. För att en traktor ska klassas som veterantraktor ska de vara av 1950-års modell eller tidigare.
Den första traktorn som tillverkades i landet var en Munktell av 1912-års modell med tändkula. Det tillverkades endast ett fåtal traktorer av denna modell och det finns endast en kvar av denna första årgång.
Även om det finns traktorer av olika slag i samlingen så är det samling av veterantraktorer med tändkulemotor som samlandet är inriktat på. Stig och Ulf Olsson lägger ner mycket jobb för att få gamla veterantraktorer funktionsdugliga igen. Som ett exempel kan nämnas en traktor John Deere D av 1937 års modell som Stig köpte sedan den stått övergiven i en skog i många år. Den var helt kringvuxen av skog och ett träd som hade en diameter på cirka 30 centimeter hade vuxit genom ena framhjulet på traktorn. För att bärga traktorn fick trädet sågas loss. Traktorn är renoverad och i körbart skick, men som ett minne från dess öde i skogen så har en skiva från trädet fått sitta kvar i ena framhjulet.
Det är tur att det finns sådana entusiaster som Stig och Ulf Olsson som vill lägga ner så mycket jobb för att bevara historien kring den maskinella utvecklingen inom jordbruket under 1900-talets första hälft.
Ewe Nilsson
0451-830 50
ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se