Annons

Arbetslösa kommer i kläm

Hässleholms och Kristianstads kommuner vill att samarbetet mellan myndigheter ska bli bättre kring personer som står utanför arbetsmarknaden. Därför har de ansökt om 24 miljoner kronor i projektstöd från Europeiska socialfonden.
Hässleholm • Publicerad 8 november 2011

Genom projektet som har fått namnet ”Samverkan utan gränser” vill de båda kommunerna ge riktade insatser till kommunmedborgare som har behov av flera myndigheters stöd för att bli självförsörjande. Även Arbetsförmedlingen, primärvården och psykiatrin är tänkta samarbetspartners i projektet.

– Inom arbetsmarknadspolitiken har vi våra olika roller. Arbetsförmedlingen har ansvaret och vi kommuner är det sista skyddsnätet, säger Jörgen Bergvall på arbetsmarknadsenheten (AME) i Hässleholm.

Annons

– Som vi ser det har ohälsan ökat kraftigt.

Han hänvisar till en undersökning där 40 intervjuer gjordes med lågutbildade invandrare som för närvarande är inskrivna på AME. 75 procent av dem uppgav att de har en psykisk ohälsa som negativt påverkar deras förmåga att ta del av arbetsinriktade insatser.

Framstår som förvirrande

Nyligen publicerades också en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) som visar att 5,5 procent av befolkningen i åldern 16-64 år bor i ett hushåll som tar emot ekonomiskt bistånd. Av dessa är tre fjärdedelar beroende av fler aktörer än kommunen för att få sin ersättning.

Detta gör att personer kan hamna i kläm, menar Jörgen Bergvall och Helena Johnsson, verksamhetschef på arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

– För individerna måste det framstå som väldigt förvirrande med olika svar från olika aktörer. Man hamnar i en situation där man frågar sig vem man ska tro på, säger Helena Johnsson.

Sätter käppar i hjulet

De talar om exempelfall där en person först kan få en handlingsplan från Arbetsförmedlingen som förespråkar praktik. Sedan påpekar AME att studier nog vore det rätta innan individen hos läkaren får ett utlåtande om att hon eller han borde sjukskrivas.

Jörgen Bergvall menar att sekretesskyddet som är till för att skydda individerna ibland sätter käppar i hjulet för effektivt arbete.

– Sekretessproblematiken gör att den ena inte vet vad den andra gör. Vår förhoppning med det här projektet är att i alla fall i vissa delar veta vad de olika aktörerna håller på med.

Annons

Framgångrik modell

Till sin hjälp ska man samarbeta med myndigheter i andra europeiska länder, såsom Danmark och Holland, som enligt Jörgen Bergvall har en på flera sätt mer framgångsrik modell för myndighetssamverkan. Även forskare ska knytas till projektet för att ta reda på de socioekonomiska konsekvenserna av utanförskap på arbetsmarknaden.

– Det här är inte bara ett problem i Skåne nordost utan också nationellt.

Om projektet beviljas de ansökta 24 miljonerna börjar förprojekteringen i februari.

INTERNAL INTERNAL
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons