Kommunen vill få avfallet att minska

Text: Jan-Tuve Truedsson
Publicerad 28 mars 2012 10.30 Uppdaterad 28 mars 2012 11.04
Större eller mindre text

Hässleholm .
Det finns ett samband mellan konsumtion och avfall. Samtidigt är marknaden trendkänslig och det tänker avfallsplanerarna utnyttja till något positivt: Till avfallsminimering.

– Minimera är första steget på avfallstrappan, säger Gunilla Holmberg, vd på Hässleholm miljö som är kommunens renhållnings- och fjärrvärmebolag, och påminner om att på hundra år har avfallet per person och år ökat från 25 till 500 kilo.

– Hässleholm är långt framme i avfallshanteringen, samlar in 14–16 fraktioner men det går att jobba fram ytterligare. Det gäller att skapa förståelse för vikten av att minska på avfallet, det är oerhört viktigt och gör skillnad i vardagen.

– Det är samma lag för alla kommuner, men servicenivån skiljer och där är Hässleholm en föregångare som hämtar allt vid grinden.

60 på kickoff

Intresset för tisdagens kick-off för avfallsplanering som hölls i Hässleholm var så stort att arrangörerna bytte ut Ebeneser mot hotell Statt. Det var Hässleholms start för en ny renhållningsordning, där man önskar en bred dialog, synpunkter och idéer.

– Vi vill ha synpunkter från så många verksamheter som är möjligt, men det är också roligt att här är många från andra kommuner och regionen, sa projektledaren Dolores Öhman.

– Den vanliga medborgaren kanske inte förstår varför man inte kan slänga allting som är metall i samma behållare utan måste skilja på förpackningar och annat avfall. Det är svårt att pedagogiskt förklara men vi tycker att sorteringen och återvinningen kan öka.

Klart maj 2013

– Det gäller att få ut budskapet hur hela samhället kan vara med och påverka, påpekade Christer Caesar. Han är ordförande i Hässleholm miljö och räknar med att den nya renhållningsordningen ska ligga klar för antagande om drygt ett år.

Seminariet med workshop om konsumtions- och avfallsfrågor arrangerade Hässleholm miljö i samarbete med nätverket Hållbar utveckling, konsultföretaget Tyréns, Länsstyrelsen och Klimatsamverkan Skåne.

– Det är viktigt att det är högt i tak och det är tillåtet att provtycka, säger Maria Larsson som är miljökonsult från Tyréns och deltagarna gör sig redo för det första praktiska momentet.

– Jorden har en begränsad produktionsförmåga när det gäller vatten, tjänster etcetera. Men hur är det med konsumtionen, konsumerar vi mer, mindre, är vi i jämvikt eller när inträffar jämvikten?

Större eller mindre text7 läsare har reagerat på denna artikel

43% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

57% är arga


Hur reagerar du på "Kommunen vill få avfallet att minska"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu