Litteraturrunda startar för att öka läsintresset

Text: Jörgen Jörgensen
Publicerad 20 mars 2013 9.00 Uppdaterad 20 mars 2013 9.00
Större eller mindre text

Hässleholm.
Sedan många år tillbaka är konstrundan ett etablerat kulturevenemang bland allmänheten i Skåne. På tisdagen lanserades en innovation, litteraturrundan, som enligt initiativtagarnas förhoppningar så småningom ska bli lika framgångsrik som konstrundan.

Författaren Jeanette Thelander, Hästveda, och barnboksförfattaren Suzanne Mortensen, Åhus, presenterade på en presskonferens på Café Verum i Hässleholm det preliminära programmet för litteraturrundan i norra och mellersta Skåne. Samtidigt ägde presskonferenser rum i Malmö, Simrishamn och Trelleborg, där det redogjordes för planerade aktiviteter i dessa delar av Skåne.

Det är författarcentrum Syd, med cirka 400 medlemmar i Skåne, Blekinge och Småland, som står bakom arrangemanget. Litteraturrundan kommer att äga rum på många olika platser i Skåne helgen 27–28 april och omfattar bokbord, uppläsningar, författarframträdanden och att allmänheten ska kunna göra hemmahosbesök hos en del författare.

Initiativtagare till arrangemanget är Hästvedaförfattaren Jeanette Thelander.

– Förra året vid den här tiden lade jag fram idén på Författarcentrum Syds årsmöte. Min inspiration kom från konstrundan, men jag har lagt det vid en annan tidpunkt så att vi inte konkurrerar, då vi nog delvis har samma publik.

– Jag kan tänka mig att det här kommer att växa, lägger Suzanne Mortensen till.

Vad är syftet med arrange-manget?

– Att synliggöra författare, öka läsintresset och att vara folkbildande. Det ska vara lite annorlunda, lättsamma arrangemang. Även de som inte är vana att läsa ska känna sig välkomna, svarar Jeanette Thelander.

– När konstrundan började var det lite fint, nu kan alla delta och det har avdramatiserat konsten. Kanske kan litteraturrundan avdramatisera litteraturen, fortsätter hon.

– Jag gillar idén och kan inte fatta att ingen kommit på det förut, utbrister Suzanne Mortensen.

Litteraturrundan i ett urval

Lördag den 27 april Trädhuset, vid Hovdala slott i Hässleholm.
Klockan 1117: ”Berättelser i Trädhuset”, med författaren Per Gustavsson. Klockan 20: ”Gastar och gengångare”, Per Gustavsson berättar spökhistorier.
Klockan 22: ”Förbjudna sagor”. Per Gustavsson berättar undangömda fräcka och erotiska sagor.
Lördag den 27 april i Annies hus i Hästveda.
Klockan 1315:”Mord på landsbygden”, författare berättar flera sanna kusliga historier. Bokförsäljning och signering, Jeanette Thelander, Elisabeth Brännström och Eta Christensson medverkar.
Lördag den 27 april på Antikvariat Pslinden, Köpmannagatan 2 i Åhus.
Klockan 1014:Träffa Suzanne Mortensen som skriver barnböckerna om Dickens detektivbyrå i Åhus, bokförsäljning och signering. Tävling: Gå runt i Åhus och leta efter detektivens stulna detektivprylar.
Söndag den 28 april i Krogshult, 7 kilometer norr om Arkelstorp.
Klockan 1113: ”Att slå följe med Harry Martinson”, vandra 3 kilometer längs Nässelslingan med smakprov på Harry Martinsons, Nobelpristagare 1974, rika litteratur.
Söndag den 28 april på Annies hus i Hästveda.
Klockan 11: ”Frukost med Karl Ragnar Gierow”. Föredrag om och utställning om den före detta ständige sekreteraren i Svenska akademin.
Alla programpunkter är preliminära. För ett fullständigt och uppdaterat program gå in på www.litteraturrundan.se i början av april.

Större eller mindre text