Nattjouren för hemlösa flyttas

Text: Johannes Lindén
Publicerad 4 maj 2010 6.15 Uppdaterad 4 maj 2010 6.15
Större eller mindre text

Hässleholm.
Huset på Torsgatan får stå tomt ett tag till. Socialförvaltningen har ändrat sig om placeringen av nattjouren för hemlösa. I stället öppnar härbärget på Stobygatan redan i dag. "Jag ser inte någon prestige i detta. Det här är ett bättre alternativ ur verksamhetssynpunkt", säger nämndsordförande Robin Gustavsson (KD).
Efter en fyra månader lång process beviljades socialförvaltningen ett tillfälligt bygglov för en nattjour för hemlösa på Torsgatan i Hässleholm.

Grannarna protesterade högljutt ända till länsstyrelsen, som för bara ett par veckor sedan gav stadsbyggnadskontoret rätt att ändra detaljplanen till den siste december i år.

Den processen visade sig vara onödig. Socialförvaltningen byter spår och öppnar härbärget med fem platser i samma hus som den gamla Parkbiografen.

– Vi prövar våra politiker hårt här. Ofta har vi bättre koll när vi startar en verksamhet. Vi har lärt oss att det är många saker att ta hänsyn till och som inte vi äger att bestämma om, säger Merete Tillman, chef på socialförvaltningens vuxenenhet.

Socialnämndens arbetsutskott fattade beslutet för några dagar sedan.

– Beslutet var inte svårt, det är bara synd att vi lagt så mycket energi på det andra huset, säger Robin Gustavsson. Sedan ett par veckor tillbaka var arbetet med lokalerna på Torsgatan i full gång. Knappt hade färgen på väggarna hunnit torka innan bostadsadministratören hade hittat en ledig lägenhet på 180 kvadratmeter som var detaljplanelagd för ett boende och som dessutom socialförvaltningen hade kontrakt på.

– En planändring för Torsgatan kunde ha blivit en väldigt långdragen process. På Stobygatan kan vi driva vilken verksamhet vi vill, så vi kör där i stället, säger Merete Tillman.

Där blir investeringskostnaderna mindre och möjligheten finns att skapa en helt separat kvinnoavdelning.

– Många gånger är det rätt utsatta kvinnor och vi vill att de ska kunna vara i fred. Personalen tycker att detta fungerar bättre och verksamheten är i ett plan. Tidigare lämnades ett 70-tal protester in till stadsbyggnadskontoret från grannar till nattjouren enligt den ursprungliga placeringen.

– Det har varit mycket jobb och mycket samtal med boende i närheten. Framförallt har de gjort dem väldigt oroliga, så de är nog glada i dag, säger bygglovshandläggare Per-Ole Asklund.

Nu kan fler proteströster höjas. Ovanför nattjouren finns vanliga lägenheter.

– Vi är beredda på det, men det får vi hantera och den här gången kan de inte överklaga det. Ingen vill vara granne med en sån här verksamhet, fast vår erfarenhet är att vi inte stör grannarna.

Om nio månader ska socialförvaltningen utvärdera verksamheten.

Under tisdagskvällen öppnar nattjouren med insläpp mellan klockan 21 och 22 för att sedan stänga klockan sju på morgnarna.

– Det ska bli väldigt skönt att det kommer igång, säger Merete Tillman.

Turerna kring nattjouren


December: Socialnämnden meddelade att ett natthärbärge ska öppna på Torsgatan i centrala Hässleholm. Eftersom lokalen var detaljplanelagd som kontor tvingades socialen skicka in en ansökan om bygglov för boendet.

Januari: Grannarna protesterar mot nattjouren. Listan växer sig till 70 namn.

Mars: Stadsbyggnadskontoret ger tillfälligt bygglov för verksamheten till och med den siste december.

April: Protesterna går vidare till länsstyrelsen, som dock går på stadsbyggnadskontorets linje och godkänner det tillfälliga bygglovet.

Maj: Socialförvaltningen väljer att starta verksamheten på Stobygatan i stället och öppnar upp nattjouren den 4 maj.

Större eller mindre text59 läsare har reagerat på denna artikel

17% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

83% är arga


Hur reagerar du på "Nattjouren för hemlösa flyttas"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu