Annons

Åtta miljoner till integrationsprojekt

Hässleholm får ytterligare åtta miljoner i projektpengar för goda insatser på integrations- och arbetsmarknadsområdet. En del av framgången är att man jobbar individbaserat.
Hässleholm • Publicerad 2 november 2011

– För tre år sedan bestod verksamheten här på AME (Arbetsmarknadsenheten) av grupporienterade sysselsättningsaktiviteter, där exempelvis arbetslösa invandrarkvinnor placerades i sy-gruppen.

– En social insats som säkert gjorde att man mådde bra, men knappast bidrog till självförsörjning och jobb.

Annons

Det påpekar Jörgen Bergvall, verksamhetschef på AK-förvaltningen.

Fortsättningen tryggad

– Nu har vi ställt om och jobbar individbaserat. I takt med de ökade flyktingströmmarna har även den psykiska ohälsan ökat. Det märks bland de arbetssökande, som ofta är lågutbildade. Därför är behovet av rehabilitering stort för att komma till ro och komma vidare i livet, säger Jörgen Bergvall.

Fler behöver hjälp

Beskedet om mer pengar från den Europeiska socialfonden är goda nyheter för Bergvall.

– Nu kan projektet fortsätta till den 31 oktober nästa år och vi ska även ta reda på vad det är som gör det så bra. Välja ut guldkornen som ska införas i den ordinarie verksamheten och sprida konceptet och erfarenheterna till andra kommuner.

– Vi kommer också fortsätta söka externa projektmedel. De behövs för att bedriva optimala kommunala arbetsmarknadsinsatser.

Prognosen över antalet personer som beräknas behöva kommunala arbetsmarknadsinsatser under 2012 är att de kommer att öka ytterligare, framförallt är det behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering som kommer öka mest.

– För att skapa möjligheter för den enskilde måste vi samarbeta och hjälpas åt, säger Peter Hansson, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Jobb finns

Annons

– Generellt har utbetalningarna av försörjningsstöd ökat. Förklaringen är fler utförsäkrade och kärvare tider. Men det finns fortfarande jobb och folk får jobb. Skillnaden är att de så kallade fixarjobben inte längre finns. Kraven har ökat, det krävs utbildning för att få ett jobb i dag, säger Peter Hansson.

SUSA står för samhälle, utbildning, språk och arbete. Projektet drivs gemensamt av arbetsmarknadsenheten, SFI, socialförvaltningen och arbetsförmedlingen.

Maria Sällberg
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons