Bad pojke om ursäkt för tortyrliknande behandling

Hässleholm Artikeln publicerades

Den 15-årige pojken sparkades mellan benen, fick startkablar kopplade till sin kropp och hotades med att hans mamma skulle dödas om han skvallrade för polis. Under rättegången medgav de tre tilltalade stora delar av berättelsen. En bad om ursäkt.

Syftet med att fästa startkablarna vid pojken var inte att skada utan att skrämma, förklarade den åtalade 17-åringen.
Foto: Polisen
Syftet med att fästa startkablarna vid pojken var inte att skada utan att skrämma, förklarade den åtalade 17-åringen.

Å ena sidan tre personer i 18-årsåldern, med vuxna mäns kroppshyddor, å andra sidan en kortväxt, spenslig och snaggad 15-åring med glasögon. Under torsdagen och fredagen tog de plats i Hässleholms tingsrätt och åtalet gällde olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak.

Det var den 7 mars i år som de tre äldre personerna förmådde 15-åringen att följa med i en bil, med förevändning att de skulle prata med honom om vad de ansåg vara falska anklagelser som pojken spred.

I bilen blev han av med sin telefon och sina glasögon – som kastades ut under färden – och försedd med en mössa som drogs ner över hans ögon. 15-åringen skakade av rädsla medan de färdades till en enslig plats i en skog, utanför samhället.

Här startade en utdragen och tortyrliknande behandling av pojken.

Pojken tvingades titta en av person i ögonen medan två personer ställde sig bakom honom och utdelade sparkar mellan hans särade ben. Han blev slagen i ansiktet. En batong av härdat stål användes för att utdela lättare slag och för att skrämmas.

En av männen, 18 år, tryckte en glödande cigarett i hans hand och fortsatte med att bränna in en så kallad ”smiley” (glad gubbe) i håret på nacken. En av de andra ungdomarna, en 17-åring, tog fram startkablar och satte fast klämmorna i bröst och mage på 15-åringen.

15-åringen berättade under rättegången att han ombads ta av strumpor och skor för att jordningen skulle bli bättre.

– Jag trodde att jag skulle dö.

17-åringen förklarade senare att det var helt ofarligt, att spänningen var för låg för att göra skada och att det egentliga motivet var att skrämmas.

Han medgav även att han tagit ett stryptag på 15-åringen, i cirka 10-15 sekunder. 17-årigen berättade även att han släppte en stor sten alldeles framför 15-åringens nakna fot i syfte att skrämmas.

När gänget ansåg sig färdiga med uppläxningen av pojken övervägde de att lämna honom i skogen men beslöt sedan att släppa honom utanför den tätort där samtliga inblandade bor.

En i gänget, i dag 19 år, hotade med att döda honom och hans mamma, inför lillasystern, i händelse av att 15-åringen vände sig till polisen.

– Jag ville skydda mina vänner, berättade 19-åringen under rättegången, samtidigt som han förklarade att han personligen inte stått bakom något av våldet men inte heller gjort något för att hindra det.

15-åringen förseddes åter med mössa över ögonen och släpptes sedan av ett par kilometer från sin bostad. Villkoret var att han stirrade ner i marken fem minuter innan han fick lämna platsen.

De tre åtalade körde till fritidsgården och rökte en cigarett innan de begav sig hemåt.

– Det eskalerade. I efterhand tänkte jag ”vad i helvete håller jag på med, rent ut sagt”, berättade 17-åringen i tingsrätten under fredagen.

– Är det något du vill säga till 15-åringen? Frågade hans advokat Torgny Dahlberg.

– Ja, jag ber om ursäkt för vad jag gjort och för hur du har mått, sa 17-åringen i riktning mot 15-åringen.

I samband med rättegången framkom det att 15-åringen inte gått till skolan på tre månader efter händelsen.

De tre unga männen är ostraffade sedan tidigare men kammaråklagare Helena Fredriksson yrkade på fängelse i 1,5 år för 18– och 19-åringen, samt åtta månaders sluten ungdomsvård för 17-åringen.

17- och 18-åringen erkänner misshandel av normalgraden men förnekar olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak.

19-åringen erkänner övergrepp i rättssak men förnekar olaga frihetsberövande och grov misshandel.

Två äldre personerna satt häktade i drygt två veckor i samband med händelsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.