Berättade för konfirmander om 14 års missbruk

Hässleholm Artikeln publicerades

HÄSSLEHOLM. Helt skinnklädd med mc-klubbens emblem Clean and crazy–ren och galen–på ryggen, dödskallar på huvudet och hela bringan och armarna fulla med drakar och spindlar som tatueringar. Lazze X Strandbergh stiger in i Ljungdala kyrka. För konfirmanderna berättar han om sitt 14-åriga drogmissbruk. Utan skyddsnät.

Försenad kommer han i sin jeep till Ljungdala kyrka. En ispropp i motorn var bekymret. Med sin silverfärgade attachéväska med Salvekvack–namnet på det egna bolaget som ger ut musik och dikter - på ett klistermärke. Mycket nitar, skinn, remmar och boots.
Clean and crazy heter mc-klubben som enbart består av före detta knarkare som medlemmar. Southside betyder att den ligger på sydsidan, en filial är nämligen på gång i Kalmar, på westside.
Lazze hivar upp väskan på altaret, öppnar den och tar ut pärmar med texter och overheadbilder.
–Vilket cool väska, säger någon i publiken och tittar storögt.
–Är han stark? frågar en kille. Lazze sätter sig ner på ett bord och ömsom dinglar med benen i takt, ömsom pillar på sina skinnarmband eller på den lilla ljuslampan han har för att markera ord eller detaljer på overheadbilderna.
Han vill avliva myter. Så här är det med droger - vilka finns och vad har de för verkan?
Han vill försöka få ungdomar som inte provat på några droger att inte göra det heller. Eller att de som provat avstår från att fortsätta.
Det är ändå inget ajabaja-föredrag och utan att moralisera. För droger har faktiskt en positiv effekt. Till en början.
–Hur många av er har druckit alkohol för att bli så bakfull som möjligt? undrar Lazze ut bland de församlade.
Att någon varit bakfull, och det rejält, kan erkännas. Men det var inte målsättningen.
Nej, just det. Själv tyckte han att undervisningen om droger i skolan på hans tid var rena rama konsumentupplysningen. Med undermeningen - provar du hasch så dör du.
–Jag provade hasch och dog inte. Eftersom polisen ljög om det var det säkert likadant med de andra sakerna han sa.
Annonspelarna för många år sedan, med namn på personer som dött av heroin, skrämde inte Lazze:
–Tänk att det finns människor som ger sitt liv för heroin, då måste det ju vara häftigt.
Under två timmar får konfirmanderna höra om Lazzes forna, trassliga liv. Att han började som tolvåring och höll på i lika många år som konfirmanderna är gamla - det vill säga 14.
Han hade då provat det mesta som finns i drogsvängen. Först hasch, tabletter och sprutor men senare även alkohol.
Dialekten är malmöitisk. ”Lide coolt” och ”fjortisar är ni allihoppa” säger han och drar fram en massa fakta om de olika preparaten. Ibland går det fort och är svårt att hänga med eftersom akustiken inte är så bra. Det var han själv som fick nog och hade en önskan att ta sig ur. Ett behandlingshem med aknytning till Narconon blev vägen ur.
Nu är det åtta år sedan han slutade. Med kontroll över sitt liv numera, förklarar han i en paus. Bor med fru och barn i en lägenhet i Bellevue i Malmö. Har byggt en trehjulad motorcykel i lila, en trike som han gärna visar på bild, och jobbar som församlingsassistent i Svedala.
Även om alla droger är gifter för kroppen, de förändrar sinnesintrycken och är lika farliga, finns det faktiskt en drog som är värre än andra. Konfirmanderna gissar men flera blir förvånade när Lazze säger :
–Alkohol. Varför? Jo, den är vanligast och lätt att få tag i.
Två av åhörarna är Jashar Samadi och Johanna Persson. Intressant att lyssna på, säger de.
–Det var mycket som jag inte visste, säger Jashar.
–Att alkohol är en drog har inte jag tänkt på, tillfogar Johanna.

ingalill.bengtsson
@kristianstadsbladet.se