Partitopparna: "Oacceptabelt"

Politik Artikeln publicerades
Christer Nylander och Jan Björklund.
Foto:TT
Christer Nylander och Jan Björklund.

Liberalernas gruppledare och partiledare är överens: Samarbetet med SD är inte okej.

– Det är inte acceptabelt, säger partiledare Jan Björklund.

Liberalernas gruppledare, Christer Nylander från Kristianstad, håller med.

– Jag tycker att det var ett tråkigt, felaktigt beslut. Liberalerna ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna, inte i riksdagen och inte någon annanstans heller, säger han.

  – Sverigedemokraterna står för segration, konflikt och kaos, det är inte vad Skåne behöver och det är inte vad Sverige behöver. Vill man ta tag på allvar i kriminaliteten i Malmö ska man inte spä på de konflikter som finns. Ska vi lösa sjukvården, äldreomsorgen och skolans problem behövs inte det politiska kaos som Sverigedemokraterna älskar att skapa.

  Jan Björklund vänder sig bestämt mot att allianspartier, bland annat hans eget, övertar makten i Hässleholm med hjälp av SD.

  – Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna. Det är ett parti som har rötter i rasismen och som har ena foten kvar i den myllan, och Liberalerna ska inte bidra till att de får inflytande, säger Jan Björklund.

  Att samarbetet skulle vara ett strategisk sätt att få till en allians i minoritet är ingen ursäkt, tycker Björklund.

  – Om SD röstar på alliansens förslag är det en sak, men det är inte acceptabelt att förhandla om fördelningen av uppdrag med partiet. Det ger SD för stort inflytande, anser han.

  Christer Nylander menar att det inte bara är Liberalerna som är boven i dramat.

  – Det har varit mycket fokus på Liberalerna, men det är många partier inblandad och ingen har tagit sitt ansvar. Andra partier skulle kunna ta ett större ansvar än vad man har gjort.