Djurvän prisas för insatser

Algustorp Artikeln publicerades
Ramona Pedersen i Algustorp har på ideell basis tagit hand om djur ända sedan hon var liten. "Det började med en illa tilltufsad och skadad katt och sedan fortsatte det", berättar hon. Gässen Nesse och Ajja är bara två av djuren på gården.
Foto:Tommy Svensson
Ramona Pedersen i Algustorp har på ideell basis tagit hand om djur ända sedan hon var liten. "Det började med en illa tilltufsad och skadad katt och sedan fortsatte det", berättar hon. Gässen Nesse och Ajja är bara två av djuren på gården.

I många år har hon hjälpt djur i nöd.

Nu har Ramona Pedersen i Algustorp utsetts till Nordostskånes djurvän 2016.

– Det kom väldigt överraskande, säger hon glatt.

Ramona Pedersen har varit engagerad i djurens väl och ve ända sedan barnsben.

De senaste 17 åren har hon tagit hand om allt från hundar och katter till marsvin, råttor, ormar och höns.

Hon har öppnat sin dörr för djur som behövt tillfälliga hem och hon har hjälpt till med omplaceringar av de som inte fått en permanent bostad hos henne.

  – Det började för flera år sedan med att jag tog hand om en katt, som var tilltufsad och illa skadad. Sedan har det bara fortsatt, säger Ramona Pedersen.

  Det är för sitt mångåriga och brinnande engagemang som föreningen Djurskyddet Nordostskåne har utsett Ramona Pedersen till 2016 års djurvän.

  "Genom att verka för djurens bästa i vardagen visar hon att individuellt engagemang kan bidra till att göra också det stora sammanhanget lite djurvänligare", skriver föreningen i sin motivering.

  – Jag har nominerat andra tidigare, men att jag själv skulle få utmärkelsen kom som en smärre chock, säger hon medan gässen Ajja och Nesse (efter Åsa-Nisse) kvackande vaggar omkring oss.

  Numera har Ramona Pedersen av hälsoskäl avvecklat sin verksamhet.

  Helt tomt på djur är det dock inte. Kvar på torpet utanför Ballingslöv har hon förutom gässen de livliga hundarna Siri och Tipso, papegojan Bubbis samt katter, ormar, höns och vaktlar.

  – Jag kommer aldrig att sluta hjälpa på ett eller annat sätt, men det kommer inte att ske i samma utsträckning som tidigare. Nu vill jag koncentrera mig på mina egna djur, säger Ramona Pedersen.

  Årets djurvän är både glad och stolt över den hedersamma utmärkelsen.

  – Det är klart att är det roligt att få ett erkännande för allt ideellt arbete man lagt ned genom åren, säger hon.

  Djurskyddet Nordostskåne är en ideell djurskyddsförening som arbetar för att göra livet bättre för både tamdjur och vilda djur.

  Utmärkelsen Nordostskånes Djurvän delades ut första gången 2012, då den gick till Marie Gustavsson i Sandåkra.

  Året därpå gick priset till Marita Ljunggren (Linus katteria) och 2014 till Annica Annell (Adseke hundskola) och 2015 till Ulrika Bengtsdotter (Husdjurshjälpen Skåne).