En industriepok visas upp

Hässleholm Artikeln publicerades

Ett tidsdokument över stadens största verkstadsindustri, samtidigt en historisk samling att bevara för framtiden. Nils Karlsson öppnar på söndag sin utställning om 120 år med Hässleholms Verkstäder.

1889–2010. Så länge varade epoken med Hässleholms Verkstäder. Under åren genomgck företaget stora förändringar, ägarbyten, nya tillverkningsområden, konkurs och en storbrand.

Allt detta har Nils Karlsson, som arbetade på industrin i 23 år, sammanställt i en utställning på Västra Göinges hembygdsmuseum.

– Hässleholmsborna har egentligen inte en aning om hur mycket detta har betytt för staden. Jag vill visa vad industrin har gjort och vad den har betytt ekonomiskt för hela kommunen, säger Nils Karlsson.

I mars bestämde han sig för att börja samla på sig fotografier, kataloger och reklambroschyrer. Under två månader fick han till slut ihop utställningen med 130 bilder, en hel del verktyg och böcker.

Och han kan sin företagshistoria. Inte minst efter att själv ha arbetat där i många år. Han pekar på ett fotografi där han håller på att tillverka bottenplåtar till militärjeepar som försvaret hade beställt.

– Jag känner en stor glädje över att ha jobbat där. Men jag var en nybörjare med mina 23 år, det var ju en industri där många arbetade nästan en livstid.

Företagets livslängd stannade vid 121 år.

Tillverkningen spände sig över valskvarnar, vattenturbiner, tågvagnar, broar, bildelar och sockerframställning. Bland annat.

Nils Karlsson menar att börsnoteringen på slutet av 70-talet blev början till slutet för företaget.

Den 1 april i år lades verksamheten ner. Den finske ägaren Ruukki bestämde att tillverkningen skulle flyttas till Polen och Kina.

– Det var naturligt, kostnaderna i Sverige och timlönen är alldeles för dyr gentemot utlandet. Och eftersom företaget dessutom är börsnoterat fanns det inget val. Företagets styrka var tidigare att ledningen kunde dirigera pengarna dit det behövdes.

Inför nedläggning åkte Nils Karlsson själv till fabriken och fotograferade lokalerna som sakteliga tömdes. "Solen har gått ner över AB Hässleholms Verkstäder och Verkstäderna Weibulls" står det på en lapp bredvid fotografierna.

– Det var den sista stora tunga industrin som fanns i Hässleholm med som mest 300 anställda. Det kommer garanterat aldrig mer något sådant hit.