Falsk polis klämde på bröst – döms till böter

Hässleholm Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Han verkade professionell och hade polisbricka, men när den påstådda kroppsvisiteringen blev för intim fattade hans offer misstankar. Nu fälls en 23-åring för att ha sexofredat ett par.

Det var efter en utekväll på Harrys i december förra året som en man och en kvinna stannades av vad de trodde var en polisman. Han körde upp med sin bil intill dem, uppgav att han var polis och att det hade skett en stöld på Harrys. Med anledning av stölden påstod han att han behövde kroppsvisitera dem, vilket de också lät honom göra eftersom han visade något som liknade en polisbricka och hade polisens emblem.

Men så fort den så kallade ”polisen” påbörjade kroppsvisiteringen förstod de att någonting var fel. Han bad dem att ställa sig bredbent mot ett staket. Först visiterade han mannen och sedan kvinnan. På kvinnan kände han först med händerna utan på kappan, men letade sig snart vidare mot rumpan och brösten, som han enligt domen ska ha klämt åt i några sekunder.

Den 23-åring som utgav sig för att vara polis döms nu för ofredande, sexuellt ofredande och föregivande av allmän ställning. Han hävdar själv att det var hans kompis plånbok som blivit stulen och att han trodde att det var paret som kunde ha gjort det. Han nekar till att ha låtsats vara polis, liksom till att ha tagit kvinnan på rumpa och bröst, utan säger att mannen och kvinnan frivilligt lät sig kroppsvisteras och att han gjorde det ”som man gör på flygplatser”.

Tingsrätten finner det dock inte speciellt sannolikt att paret skulle ha låtit sig kroppsvisteras om de inte trott att han var polis. Den 23-årige hässleholmaren får därför villkorlig dom och dagsböter på 3 750 kronor. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.