Färgstarka målningar och hoppande hästar

Bjärnum Artikeln publicerades
Mohammad Amin Alizadeh har deltagit i många utställningar i sitt forna hemland Afghanistan. Till helgen har han vernissage i Bjärnum - något som både han och hustrun Shokria glädjer sig åt.
Foto:Magnus Gatemark
Mohammad Amin Alizadeh har deltagit i många utställningar i sitt forna hemland Afghanistan. Till helgen har han vernissage i Bjärnum - något som både han och hustrun Shokria glädjer sig åt.

Från Kabul till Vittsjö.

Konstnären Mohammad Amin Alizadeh har gjort en lång resa sedan han och hustrun bestämde sig för att fly från Afghanistan.

Till helgen ställer han ut sina verk på Ateljé Götesdotter i Bjärnum.

– Det ska bli väldigt roligt, säger han.

När Kristianstadsbladet hälsar på håller han på att hänga sina tavlor, färgstarka akrylmålningar på temat fred och migration.

Målningarna har Mohammad Amin Alizadeh skapat under sin vistelse på Hotell Trobecks flyktingförläggning i Vittsjö, där han och hans fru Shokria bott de senaste tre månaderna.

– Mina bilder handlar om fred och kärlek, säger han.

De kom till Sverige för ett år sedan och har tidigare bott i Broby och Tyringe.

– Men vi vet fortfarande inte om vi får stanna, berättar Mohammad Amin Alizadeh som gärna skulle vilja bosätta sig för gott i Sverige.

– Det är bra här - lugnt och demokratiskt.

Mohammad Amin Alizadeh har varit verksam som konstnär sedan 1987. Han har haft flera utställningar i såväl det forna hemlandet som i Iran - men efter hand som klimatet hårdnande för konstnärliga yrkesutövare bestämde sig han och hustrun för att fly.

– Vi vandrade genom tio länder för att komma hit. Vi sov inte, vi bara gick, berättar Shokria Alizadeh.

Gunnel Götesdotter är glad att kunna ställa ut Amin Alizadehs konst.

– Han tror på jämställdhet och vill bidra till att lyfta kvinnan, det är jätteroligt, säger hon.

I ett angränsande rum planeras en utställning av annat slag. Där ställer Gunnel Götesdotter ut halvabstrakta naturmålningar medan Malmökonstnären Liv Borglund visar upp sina hästar i stengods.

– Hästen är ett vackert djur som är otroligt tacksamt att skulptera, säger Liv Borglund som varit hästtokig ända sedan hon var liten.

Liv Borglund har ridit i hela sitt liv. Hon har även varit intresserad av konst så länge hon kan minnas, så numera förenar hon sina intressen.

– Jag har alltid ägnat mig åt skapande och har ställt ut aktivt i ungefär tio år, berättar hon.

De tre konstnärerna har vernissage på lördag mellan klockan 13 och 15. Utställningarna pågår till och med den 18 december.