Annons

Föreläsning à la Theorell

Hur påverkar musiken oss? Det fick eleverna på Hässleholms Tekniska Skola en lektion i när en av Sveriges mest framstående forskare inom stressforskning kom på besök.
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2013
Så funkar det. Töres Theorell är professor emeritus vid Stockholms universitet. Han har bland annat forskat kring hur musiken påverkar människan.
Så funkar det. Töres Theorell är professor emeritus vid Stockholms universitet. Han har bland annat forskat kring hur musiken påverkar människan.Foto: Tommy Svensson

En man med silvergrått hår står framme vid storskärmen och pekar på ett diagram. Det är Töres Theorell, före detta professor vid Stockholms universitet. Han har bland annat forskat kring hur musiken påverkar människan.

– Visste ni att bara fem procent av människorna är tondöva? Många har fått höra att de är tondöva men det är väldigt ovanligt. Det säger hur mycket musiken betyder för människan, säger Töres Theorell.

Annons

I dag finns musiken överallt runtom oss. Vinylspelaren i finrummet har bytts ut mot Spotify i hörlurarna. I dag kan musiken handla om ren njutning och avslappning. Förr kunde det handla om ren överlevnad.

– För grottmänniskorna var det viktigt att slå sig samman och vakta mot farliga djur. Det handlade om olika ritualer och musik för att svetsa samman gruppen. De som inte kunde relatera till musiken uteslöts ur gruppen, säger Töres Theorell.

Musiken påverkar

En av de viktigaste sakerna som Töres Theorell vill förmedla är hur kraftigt musiken påverkar människan.

– Man kan lära äldre dementa personer som inte kan säga att de är hungriga att sjunga fram ”Jag är huuungriig”, ler Töres Theorell.

Musiken spelar en stor roll för Töres Theorell. Han sjunger själv och spelar violin. Han tror att musiken kan användas för att hjälpa fler människor i världen.

– Det finns väldigt många användningsområden inom vården. Det borde man satsa mycket på inom landstinget. Det behövs även fler musikterapeuter som kan hjälpa personer att må bättre genom att skapa musik och lyssna efter vilken musik som passar henne bäst, säger Töres Theorell.

Töres Theorell menar att du inte behöver tycka om en låt för att bli berörd av den.

– Ljudets vibrationer har en egen effekt som spär på den totala effekten, säger Töres Theorell.

Mozarteffekten

Annons

Det finns en rad studier som visar detta. Mozarteffekten är ett sådant exempel.

– Det har gjorts experiment som visar att elever som lyssnade på Mozart lärde sig mer. Det gäller att det finns en blandning av trygghet, igenkännande och överraskning. Det är också vad som kännetecknar en hitlåt, säger Töres Theorell.

Föreläsningen med Töres Theorell är en del av ett större projekt för första- och andraårseleverna på Hässleholms Tekniska Skola. Det är ett samarbete mellan Region Skåne och Forskningsnätet Skåne för att eleverna tydligare ska se hur forskning kan användas i verkligheten.

Maria Sällberg
Philip Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons