Fridolin (MP) kritisk till att chef sparkas

Hässleholm Artikeln publicerades

Den tidigare utbildningsministern och Hässleholmsbördade Gustav Fridolin (MP) ger stöd åt sparkade förvaltningschefen Eva Andersson.

Tidigare utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är kritisk mot att Eva Andersson fick lämna och att kommunen skär i skolkostnaderna.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Tidigare utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är kritisk mot att Eva Andersson fick lämna och att kommunen skär i skolkostnaderna.

I går meddelande Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, och Hanna Nilsson (SD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, att Eva Andersson får lämna sin post som chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Orsaken är en bristande samsyn kring de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen.

Gustav Fridolin, språkrör och tidigare utbildningsminister, reagerar kraftigt på beslutet.

"Anledningen (till att hon sparkades) ska vara att hon konstaterat att styrets nedskärningar på skolan inte är möjliga att genomföra, utan att bryta mot skollagen. Om en förvaltningschef konstaterar det, så är det inte chefen som ska ifrågasättas - utan budgeten”, skriver Gustav Fridolin i ett Facebookinlägg.

Han är bekymrad över att flera kommuner gör stora nedskärningar på skolan. Gustav Fridolin uttrycker förståelse för att det är svårt att få ihop en kommunal budget men ser inte nedskärningar som en besparing.

”När man sparar på barnen blir det alltid dyrare i andra änden. Barnen växer upp, de har inte fått den tid de behöver med sina lärare, de lämnar skolan utan att ha fått kunskaperna att ta makten över sitt liv. Sådant kostar också, både mänskligt och ekonomiskt”, skriver Gustav Fridolin (MP).

Språkröret ger stöd till Eva Andersson genom att påpeka att hon i lagen har ett uttalat ansvar att påtala att man inte får driva skolan så att elever inte får den tid eller det stöd alla lagligen har rätt till.

Gustav Fridolin skriver vidare att han var med och utverkade extra statliga pengar till skolan, i år runt 3,5 miljarder kronor, med motkravet att kommunerna inte fick skära i skolan.

”Barn ska inte vara krockkudde i dåliga tider. Nu pågår diskussioner om nedskärningar i en hel del kommuner, trots att de tagit emot de statliga pengarna och skrivit under på det här villkoret. Jag räknar med att Skolverket noggrant följer upp de här huvudmännen, och begär rättelse där det är befogat”, skriver Gustav Fridolin (MP).

Han anser att nedskärningar i skolan är ett tydligt argument för att staten måste ta ansvar för skolans finansiering.

”Just så som Skolkommissionen krävde och en utredning nu tar fram lagstiftning för”, avslutar Gustav Fridolin (MP) sitt inlägg.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.