Hässleholmare kan adoptera bin

Hässleholm Artikeln publicerades

Nu sover bina. När de vaknar upp till våren gör de det i någons trädgård, adopterade av andelsägare för att rädda deras överlevnad. – Bina minskar av flera orsaker, det är ett globalt problem, säger skaparna av projektet.

Till våren kan hässleholmarna räkna med att det surras rejält. Åtminstone tio bikupor ska placeras ut i villaträdgårdar, utanför äldreboende och i parker. De som står för surret är en sisådär 700 000 pollinatörer och honungsproducenter i form av bin.

– Bikuporna placeras ut i folks trädgårdar, sedan cyklar Stina runt och tar hand om bikuporna, berättar Sofi Holmgren, som tillsammans med Stina Lindén ligger bakom projektet ”Adopt a bee – get honey for free”.

De bor båda i lägenhet och menar att alla som vill borde ha möjlighet att ha bin. På så vis kom de fram till att de kunde sälja andelar i bikupor.

– Jag har ett intresse sedan tidigare och har haft bin. När jag flyttade till lägenhet saknade jag dem, berättar Stina Lindén.

Samtidigt gör de en gärning för binas överlevnad.

– Det finns två problem. Bina dör och det är för-ödande för pollineringen eftersom bina sköter 70 procent av pollineringen i världen. Det andra är att biodlarna blir äldre.

Bidöden är ett globalt bekymmer. Bland orsakerna till minskningen finns ett kvalster som attackerar larverna i kuporna.

Få möjlighet att frodas

En annan är ett fenomen kallat CCD (colony collapse disorder) som gör att arbetarbina plötsligt försvinner så att samhället kollapsar.

Med hjälp av hässleholmarna hoppas Sofi Holmgren och Stina Lindén att bina ska få en möjlighet att frodas. Till våren vill de att insekterna får tillgång till blommor, bärbuskar och fruktträd. Trädgårdsägare som tillhandahåller en bit mark behöver inte delta i arbetet, men kan följa det om de vill.

I varje bikupa kan privatpersoner, företag, skolor, vårdhem och andra intresserade sedan köpa in sig och adoptera ett gäng med bin för 300 kronor. En andel medför omkring 8 750 bin.

Vad har man för ansvar som adoptivförälder till bin?

– Det är inget särskilt ansvar. Man tar en liten risk i och med att det finns en bidöd och då kan det ju gå åt pipan, säger Sofi Holmgren.

Honung som tack

Som tack för sitt stöd får de som köper en andel bland annat ett par burkar honung från sina egna bin och möjlighet att besöka kupan.

– Man bidrar på något vis till att vara med i processen och så är det rogivande att titta på när de flyger in i kupan med sina pollenbollar. Honung är väldigt nyttigt också, säger Stina Lindén.

Finns det risk för konflikter i grannskapet när det finns så många bin?

– Nej, det gör det inte. Bina drar sig inte till människor och sötsaker, säger Sofi Holmgren.

– Om man låter dem sköta sitt så attackerar de inte. De är snälla bin som är framodlade av en munk i England, förklarar Stina Lindén.

Söker en lokal

Hon berättar att de fortfarande söker sponsorer och är i behov av en lokal. Men projektet har redan innan det kommit igång rönt uppmärksamhet. I förra veckan presenterades det i Göteborg. Tidigare har det presenterats i Finland och till våren väntar Ungern och Berlin.

– Vi vill sprida det i Sverige och i Europa. Det är så spännande att det inte går att beskriva. När vi till våren placerar ut bikuporna kommer det att vara vår stora julafton, säger Sofi Holmgren.