Annons

Hästdans söker finansiellt stöd

I månadsskiftet juli–augusti blir biblioteksruinen vid Hovdala slott skådeplatsen för ett alldeles speciellt evenemang, fem föreställningar med hästdans. Medverkar gör det internationellt kända amerikanska danskompaniet ”The Equus Project”, nordostskånska ungdomar med olika former av funktionsnedsättningar och förstås hästar.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2013
Kajsa Lindqvist och Ulrika Mickels Nord vid biblioteksruinen på Hovdala slottsområde, där föreställningarna i hästdans kommer att hållas.
Kajsa Lindqvist och Ulrika Mickels Nord vid biblioteksruinen på Hovdala slottsområde, där föreställningarna i hästdans kommer att hållas.Foto: Annica Jönsson
Kajsa Lindqvist, pressansvarig för Hästdans på Hovdala, och Ulrika Mickels Nord, konstnärlig ledare för Hästdans på Hovdala.
Kajsa Lindqvist, pressansvarig för Hästdans på Hovdala, och Ulrika Mickels Nord, konstnärlig ledare för Hästdans på Hovdala.Foto: Annica Jönsson

– Du kommer aldrig att se något liknande. Dansare från New York och hästar som uppträder i en skog vid en biblioteksruin och på vägen till föreställningen passerar du en källa, säger Kajsa Lindqvist, pressansvarig på den ideella föreningen Klinten kultur som arrangerar föreställningarna.

– Det är ett av de främsta dansgästspelen i Sverige under 2013. Det är ett i New York väldigt etablerat danskompani och tycker man att hästar är vackra, vilket de flesta människor nog gör, bör man passa på att se föreställningarna. Och så bidrar man till att göra planeten lite bättre om man stödjer oss genom att köpa biljetter, berättar Ulrika Mickels Nord, konstnärlig ledare för Hästdans på Hovdala och grundare av Klinten kultur.

Annons

Föreningen Klinten bildades 1985 i Hässleholm med verksamhet huvudsakligen inriktad till personer med kognitiva funktionsnedsättningar, vilket inkluderar autismdiagnos och olika bokstavsdiagnoser. Men alla är välkomna till föreningens många aktiviteter som omfattar allt från innebandy och fotboll till sociala aktiviteter som kortspel och datorspel samt kulturaktiviteter.

Bidrag från USA

Årets hästdansaktivitet ingår i en femårsplan för Klinten kultur, som inleddes med en dansvisning 2011, teaterföreställning 2012 och ska följas av trummor och eld-föreställning 2014 och kulminerar med en tältföreställning ”med allt” 2015.

Varje år har det varit en utmaning att få föreställningarna att gå runt ekonomiskt.

– Det kostar i genomsnitt en halv miljon kronor per år att driva projektet och då ska man komma ihåg att mycket arbete görs på ideell basis, säger Ulrika Mickels Nord.

– 2011 fick vi stöd från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, 2012 fick vi stora delar av vår finansiering från Leader (en metod för landsbygdsutveckling som funnits inom EU sedan 1991).

– I år har vi fått 100 000 kronor från Region Skåne, en mindre summa från Hässleholms kommun och 3  000 amerikanska dollar från amerikanska ambassaden, som kommer ner för att se premiären på hästdansen den 27 juli. Vi provar i år också på crowdfunding, insamling på nätet, för att få resurser berättar Ulrika Mickels Nord.

Många av de unga nordostskånska amatörskådespelare som deltar i föreställningen har olika funktionsnedsättningar, främst autismdiagnoser.

– Struktur och scheman sägs av expertisen vara viktigt för personer med autismdiagnos och de påstås också ha svårt för samarbete, kroppskontakt och ögonkontakt. De ska inte kunna kommunicera, säger Ulrika Mickels Nord, som till vardags är dramapedagoglärare på gymnasiesärskolan Norrängsskolan.

– Men i vår föreställning har vi massor av improvisation, spontant samarbete inom vissa ramar, kroppskontakt och ögonkontakt – och det fungerar mycket bra, utbrister Ulrika Mickels Nord.

Annons

Hur gör du för att uppnå de resultaten?

– Jag kommer från en bakgrund som regissör inom teatern och producent inom film och teater. Därför kan jag i detalj instruera hur man sätter sig, går över en scen med mera. Jag kan också lära ut hur man uttrycker sig och signalerar olika saker på ett uttömmande sätt.

Det låter som om dina metoder delvis går emot expertisens råd kring autismdiagnosen.

– Jag har konflikter hela tiden med utbildade människor inom området, men mina metoder fungerar i praktiken, svarar Ulrika Mickels Nord.

– I den här föreställningen är det massor av distraktioner, vi är ute i skogen, det är improvisationer, det är hästar med i föreställningen med mera. Trots det är det inte svårare för mig att arbeta med skådespelare med autismdiagnos än med vilka amatörskådespelare som helst, fortsätter hon.

– Det är ingen struktur alls, tillägger Kajsa Lindqvist.

– Det finns faktiskt mån­ga fördelar att arbeta med personer med autismdiagnos. Det är rak kommunikation. När man kommit överens om något, så vet man att det gäller, avslutar Ulrika Mickels Nord.

Mer information kring projektet finns på hemsidan hastdans.se

Maria Sällberg
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons