Hästvedabor vill ha simhall

Hässleholm
Foto:

En simhall, ett gym och ytterligare en livsmedelsbutik står högst upp på Hästvedabornas önskelista. I den kommande pågatågsstationens kölvatten hoppas man på både fler invånare och bättre service.

Artikeln publicerades 22 mars 2011.

Ett sjuttiotal personer dök upp på Hantverksgården i Hästveda på tisdagskvällen för att höra om och tycka till om byns framtid. Leaderprojektet "Utvecklad service i Hästveda" hade bjudit in för att informera om förutsättningarna för fler verksamheter i byn.

Och det var en ljus framtid som målades upp. Jesper Nordlund, konsult från Trivecta, uppskattade att pågatågsstationen, som enligt planerna ska byggas år 2012, kommer att tredubbla antalet arbetsplatser inom pendlingsavstånd från Hästveda.

Förhoppningen är att det ska leda till att fler vill bosätta sig i byn, vilket i sin tur skulle möjliggöra några av Hästvedabornas önskemål.

Sammanställningen av den enkät som gått ut till byns invånare visar nämligen att hela 85 procent tycker att fler verksamheter behövs. Högst på önskelistan står en simhall, tätt följt av ett gym, livsmedelsbutik, äldreboende och ett apotek. Och enligt Jesper Nordlund finns ingen anledning att Hästveda inte skulle kunna erbjuda sådan service.

-Det finns betydligt mindre samhällen som har underlag för ett apotek till exempel, sa han.

Efter informationen blev det diskussion i grupper för att alla skulle få chansen att tycka till om framtiden. Sven-Gösta Jonsson och Kaj Alfredsson var överens om att den nya stationen kommer att bli ett lyft för byn. Men samtidigt anser de att Hästveda också behöver fler industrier och arbetstillfällen.

-Vi behöver privata initiativ och folk med lite go i. Hitta en hästhandlare nere på marknaden och ge honom 1,8 miljoner. Han skulle veta vad han skulle göra med pengarna, sa Kaj Alfredsson.