Annons

Helgonaltare hittades i kyrkan

Medeltida målningar samt nischer till två helgonaltare har påträffats under renoveringen av Sörby kyrka.
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2006
Bänkarna breddas, sittdjupet blir nio centimeter större. Den gråa färgtonen kommer att bli något mörkare men gavels röda infällning blir i samma nyans berättar Conny Lindh.
Bänkarna breddas, sittdjupet blir nio centimeter större. Den gråa färgtonen kommer att bli något mörkare men gavels röda infällning blir i samma nyans berättar Conny Lindh.Foto: 
Kyrkorenoveraren Patrik Sedin visar upp de medeltida målningar som fanns under putsen.BILDER: WILLY ALM
Kyrkorenoveraren Patrik Sedin visar upp de medeltida målningar som fanns under putsen.BILDER: WILLY ALMFoto: 
Foto: 
Rundbågade nischer som fanns på båda sidor om ingången till koret. Ingen vet när helgonaltaret murades igen.
Rundbågade nischer som fanns på båda sidor om ingången till koret. Ingen vet när helgonaltaret murades igen.Foto: 

– Det som först hittades i koret var sena 1800-talsmålningar. Någon gång då har den bakre delen av korhimlen målats koboltblå, säger Jörgen Kling på Malmö Kulturmiljö som är antikvarisk kontrollant för renoveringen.

– När den blåa färgen täcktes över är det ingen som vet. Den finns dokumenterad på gamla foton men sannolikt vitkalkades koret vid restaureringen 1958 då även absiden togs bort.

Annons

– Det var bakom den blå färgen som de medeltida målningarna fanns. Vi misstänkte att det skulle kunna finnas målningar, men det fanns inga noteringar från restaureringen för snart 50 år sedan, säger han.

– Antikvarien som då var här upptäckte inget, men förklaringen kan vara så enkel som att putsen var i så bra skick att den aldrig knackades ner, och därför kom målningarna fram först nu när kyrkan blästrades. Jörgen Kling har varit på plats i Sörby och dokumenterat det som kommit fram. Men målningarna som även finns i långhuset, är inte tillräckligt välbehållna för att tas fram. Därför ska dev täckas med puts igen och sedan kalkas.

– Det handlar om fragment som kommit fram. Vad det är för typ av målningar, om det är enkla växtornament eller helgonfigurer, går inte att avgöra. Men det är helt klarlagt att det handlar om medeltida målningar, säger Jörgen Kling.

Intressantare är de två rundbågade nischer som fanns på båda sidor om ingången till koret. Dels bakom predikstolen, dels bakom dopfunten. De var igenmurade bakom putsen.

– Antagligen är det så kallade helgon- eller Mariaaltare. Äldre församlingsbor kommer ihåg att det stått kaminer där, men rundbågarna är för välgjorda för att vara gjorda för kaminerna.

– Vi får resonera om det här och se vad undersökningarna ger. Om altarna ska återställas blir det ett beslut för länsstyrelsen. Ett annat alternativ är att nischerna bara markeras i putsen.

Det är Åhusföretaget Petrus AB som utför renoveringsarbetet. Arbetsledaren Conny Lindh berättar att 60– 70 procent av företagets jobb är kyrkorestaureringar. – Nästa veckan kommer det hit fyra murare som ska börja lägga på ny puts som sedan ska kalkas, säger han.

– Samtidigt fortsätter ombyggnaden av bänkarna. Bänkarna som varit extremt smala ska få nio centimeters större sittdjup och därmed bli bekvämare.

Fem bänkrader på varje sida om mittgången försvinner. Samtidigt blir det nytt trägolv under bänkarna och mittgångens cementgolv ersätts med keramikplattor. För den historiska dokumentationen ska en bänk bevaras i ursprungligt skick. Den kommer att förvaras i tornet.

– Det är en totalrenovering som kyrkan genomgår då även el och värmesystemet byts ut. Allt ska vara klart till återinvigningen på pingstdagen 4 juni, säger Conny Lindh.

Annons

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons