Hemlösa i Hässleholm letar större lokal

Hässleholm Artikeln publicerades

Föreningen Hemlösa i Hässleholm får allt fler gäster på sina helgfrukostar och behöver en större lokal. Socialförvaltningens verksamhetschef tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller hemlösa.

Ingela Hansson, ordförande för Hemlösa i Hässleholm, märker att det kommer fler till föreningens helgfrukostar nu.
Foto: Bosse Nilsson
Ingela Hansson, ordförande för Hemlösa i Hässleholm, märker att det kommer fler till föreningens helgfrukostar nu.

Till Nattjouren på Stobygatan, som drivs av kommunen, kommer en handfull hemlösa personer för att sova varje natt. Utöver dem finns åtta till tio personer med missbruksproblem som har eget kontrakt i socialförvaltningens boenden.

– De har tak över huvudet, men det finns säkert ett stort mörkertal, exempelvis personer som bor hos kompisar. Kyrkan har diakonijouren som serverar lunch, dit går många, säger Anders Iversen, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Är hemlöshet ett stort problem i Hässleholm?

– Egentligen är det inte ett jättestort problem, säger han.

Anders Iversen, chef för verksamhetsområde vuxna på socialförvaltningen, tror att det finns ett stort mörkertal kring hemlösa.
Foto: Tommy Svensson
Anders Iversen, chef för verksamhetsområde vuxna på socialförvaltningen, tror att det finns ett stort mörkertal kring hemlösa.

Ingela Hansson, som startade föreningen Hemlösa i Hässleholm för fyra år sedan, märker att fler kommer till deras frukostar på lördagar och söndagar.

– Varje helg kommer 10 till 20 personer. Det kan också vara personer som är ensamma eller har det knapert, pensionärer till exempel.

Hemlösa i Hässleholm, där hon är ordförande, delar också ut kläder och hygienartiklar till hemlösa, köper resekort till dem så att de kan ta sig till Laro-mottagningen (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidmissbruk) i Kristianstad, hjälper till med mediciner och följer med dem till möten med myndigheter.

– Vissa hemlösa sover på Nattjouren, vissa i källare och hos kompisar, säger Ingela Hansson.

Föreningen lånar en källarlokal vid kyrkan i Hässleholm för sina frukostar och träffar, men håller på växa ur den.

– Vi är på jakt efter en större lokal centralt, säger Ingela Hansson.

Under söndagseftermiddagen ordnade Linda Nilsson en insamling för hemlösa vid Västertorg i Hässleholm, där minigrisen Laila gjorde konster och barn fick rida på ponnyn Trolla.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.