Hon misshandlades av nazister

Hässleholm Artikeln publicerades
Mångfaldsparaden passerar NMR, dagen efter att kvinnorna blev attackerade under politikerveckan i Almedalen. Nenna Zithrine är inte med på bilden.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Mångfaldsparaden passerar NMR, dagen efter att kvinnorna blev attackerade under politikerveckan i Almedalen. Nenna Zithrine är inte med på bilden.

Nenna Zithrine var i Almedalen med Öppna Kristdemokrater, partiets hbtq-grupp. När hon och två vänner höjde prideflaggan blev hon attackerad av nazister från Nordiska Motståndsrörelsen.

Söderports gator, torg och uteserveringar är fulla med folk. Nenna Zithrine är på plats tillsammans Kristdemokraternas hbtq-grupp, Öppna Kristdemokrater. Det är onsdag och Centerpartiets dag under Almedalsveckan. Gruppen har uppmärksammat att medlemmar från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har stört Annie Lööfs tal.

– Jag och mina två vänner blev provocerade av dem och kände att nu får det räcka. Så vi hämtade en prideflagga och gick emot dem och skrek ”Inga nazister på våra gator – alla människors lika värde!” berättar Nenna Zithrine.

Plötsligt vänder sig några NRM-medlemmar om, går till attack och tar flaggan. Nenna och hennes vänner jagar efter.

– Jag blev rosenrasande, det är ju stöld! Mitt i tumultet blir jag omringad av 12–15 stycken nazister som trycker upp mig mot en lyktstolpe och börjar slå mig. Jag höjer armarna för att skydda mig, men förmodligen får jag ett slag mot ansiktet för fick jag ett blodöga kort därpå.

Hon lyckas rycka sig undan och springer mot vännerna. Då greppar en annan man tag i henne, trycker upp henne mot ännu en lyktstolpe och fortsätter att slå. En smärta sprider sig i höger hand, men Nenna är för arg för att verkligen känna efter. Senare ska det visa sig att hon kommer behöva uppsöka sjukhus. Men det märker hon inte initialt.

– Vi såg hur nazisterna bytte kläder och gick mot Österport. Vi mötte dem där och höjde flaggan igen. Då började de gapa och skrika och plötsligt ser jag hur en man slår min vän Camilla i sidan så att hon flyger två meter och slår bakhuvudet i stenbeläggningen. Det blev rent ut sagt ett herrans liv, säger Nenna.

Civilpolis med batong rycker in och griper mannen. Nenna springer fram till sin vän och det är nu hon inser att hon själv också är skadad.

– Lillfinger och pekfingret står åt varsitt håll, rakt ut från handen. Adrenalinet bumpar, så jag vrider dem till rätta själv. Det var verkligen ett misstag, säger Nenna.

Nenna Zithrine efter nazistattacken.
Foto: Privat
Nenna Zithrine efter nazistattacken.

Senare på kvällen går hon på mingelfest. Hon mår inte så bra och lillfingret fungerar inte. En läkare på plats undersöker henne och konstaterar att hon måste uppsöka sjukhus och ringer efter en ambulans. Hon får bandage över hela handen och en bit upp på armen.

Nästa dag går Nenna med i mångfaldsparaden och ställs åter igen öga mot öga med nazisterna. Att lämna Visby var inget alternativ menar hon.

–Jag är slagen – inte nedslagen. De här människorna ska inte få känna att de har makt över mig eller att de kan skrämma mig till tystnad. Det insåg jag på sjukhuset. Därför valde jag att återvända. Jag ville stå upp för demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Och hon och vännerna välkomnades med öppna armar. Människor från alla partitillhörigheter hörde av sig och det första Stefan Löfven gjorde i sitt tal på torsdagen var att hylla kvinnorna som stått upp mot nazisterna.

– Folk säger att jag var modig, men jag tänkte bara att om jag går, då vinner nazisterna. Om jag står kvar, då förlorar de. Jag har fått ärr i själen, men de kommer inte få ta mitt psyke ifrån mig.