Hovdala vandringscentrum invigdes av landshövdingen

Hässleholm Artikeln publicerades
Anneli Hulthén vandrade tillsammans med Simon Hulthén, snart 14 år, som är på ”fastervecka” i Skåne när skolan i Mölndal är stängd.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Anneli Hulthén vandrade tillsammans med Simon Hulthén, snart 14 år, som är på ”fastervecka” i Skåne när skolan i Mölndal är stängd.

De senaste åren har det arbetats intensivt med att anlägga vandringsleder inom Hovdala naturområde. Nu har arbetet kommit så långt att siktet är inställt på att locka mer långväga gäster på ett målinriktat sätt.

Ett tunt molntäcke skapade i det närmaste idealiska förutsättningar för en hyfsat rask promenad på drygt fyra kilometer.

Landshövdingen Anneli Hulthén, med synbart bekväma gympadojor av klassiskt format, viftade bort ansträngningen lika enkelt som vore det en pollentung humla.

– Jag har sprungit Göteborgsvarvet, halvt maraton, på 02:02:08 (timmar, minuter och sekunder).

I landshövdingemusklerna finns det dessutom lagrat många pedaltag på cykel och paddeltag i kanot. Hon har dessutom vandrat vid Söderåsen, Kullaberg, Stens huvud och Skrylle. Alla prydnader i Skånes rekreationsfauna.

Efter en vandring längs lederna till Hammarmölledamm och Äspehöjden var en jämförelse mellan Hovdala och länets naturområdeskonkurrenter på sin plats.

– Här är storslaget! Jag tycker lika mycket om Hovdala som Söderåsen men här är mer öppet, här finns kullar och sjön, recenserade landshövdingen.

Anneli Hulthén var även begeistrad över områdets historia.

– Slottet, liksom att det är en av Skandinaviens äldsta boplatser.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) talade tillsammans med landshövdingen vid invigningen.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) talade tillsammans med landshövdingen vid invigningen.

En stund senare invigde hon Hovdala vandringscentrum inför en publik bestående av Hässleholmspolitiker och representanter för bland annat lärosäten, Regionmuseet, länsstyrelsen, Tourism in Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap.

– Det talas om Hovdala som den gröna stadsdelen i Greater Copenhagen men Hässleholm klarar sig bra på egen hand.

Greater Copenhagen är ett näringslivspolitiskt partnerskap mellan kommuner och regioner i Östdanmark och Sydsverige.

Sedan framhöll hon värdet av Hovdala ur ett folkhälsoperspektiv.

– Här kan alla vara, inte bara de mest vältränade utan även personer med hinder.

Douglas Roth (M), kommunfullmäktiges ordförande, fick ta del av landshövdingens omdöme om Hovdala via Kristianstadsbladet.

– Det var positivt. Vi är lite stolta och glada över vad vi åstadkommit med Hovdala.

Han och projektledare Bjarne Öhrling pekade på områdets potential som destination för såväl kommuninvånare och turister. Uppmärksamheten under måndagen var viktig.

– Det går inte att prata om Hovdala eller visa bilder, det måste upplevas. För att det inte ska bli en grön sörja måste Hovdala besökas, gestaltas och förpackas, säger Bjarne Öhrling.