”Inga politiker har tagit strid för simhallen”

Sösdala Artikeln publicerades

På torsdag avgörs Sösdala simhalls öde och en 50-årig epok kan gå i graven. Trots massiva insatser för att skapa opinion har ortens invånare inte fått gehör.

Camilla Persson, simhallens ordförande, har svårt att se logiken i att stänga en befintlig simhall.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Camilla Persson, simhallens ordförande, har svårt att se logiken i att stänga en befintlig simhall.

”Jag tyker att det är tråkit att ni ska stenga min simskola i Sösdala. Jag hade nestan lärt mej sima.”

Ludvig, 8 år, skriver till kommunen i hopp om att Sösdala simhall inte ska stängas, som politikerna i restalliansen aviserat.

På lördagen var det tänkt att 108 barn skulle ha avslutning på simskolan, men så blir det inte. Simhallen är stängd sedan början av veckan på grund av dålig vattenkvalitet och undermålig ventilation.

Frågan är om den någonsin öppnar igen. På torsdag avgörs simhallens öde på budgetsammanträdet i kommunfullmäktige. Camilla Persson, ordförande i simklubben, är inte särskilt hoppfull.

– Det är inga politiker eller parti som tagit strid för oss.

Hon bjöd nyligen dit toppolitikerna från restalliansen och Sverigedemokraterna.

– Jag ville ge en rundvisning och förklara hur mycket simhallen betyder för många, men allt jag fick höra var att det inte fanns pengar. Jag tycker ändå att det är konstigt att stänga en befintlig simhall, säger Camilla Persson.

Drygt 2 700 personer har skrivit under en protestlista mot att badet stängs.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Drygt 2 700 personer har skrivit under en protestlista mot att badet stängs.

Simklubben har samlat in 2 700 namnunderskrifter som man planerar att överlämna vid kommunfullmäktige på torsdag.

– Sedan har jag gjort allt jag kan, säger Camilla Persson, vars föräldrar drev simhallen dess första 25 år, innan paret Sven och Kerstin Eryd tog över och har drivit det fram till nu.

Hur resonerar människor i Sösdala?

– Det är väldigt många som undrar vad politikerna håller på med. Bland de äldre påpekar man att simhallen inte kostat Hässleholms kommun någonting, eftersom den fanns redan vid kommunsammanslagningen. Det som är märkligt är att kommunen inte underhållit den.

Det har figurerat siffror som anger renoveringskostnaden till mellan 50 och 70 miljoner kronor. När fastighetschef Tobias Oscarsson nyligen presenterade sin kalkyl för en renovering så landade summan på beskedligare 22,3 miljoner kronor.

Frågan är om det betyder något för beslutet om simhallens vara eller icke-vara.

Det logiska är att riva, säger förvaltningschef Mats Svensson, här med Arne Dalhström (KD), tekniska nämndens ordförande.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Det logiska är att riva, säger förvaltningschef Mats Svensson, här med Arne Dalhström (KD), tekniska nämndens ordförande.

Mats Svensson, förvaltningschef för tekniska förvaltningen säger att politikerna inte angett vad som ska ske med en tom simhall.

– Att riva kostar också pengar. Att låta den stå tom kostar också pengar. Men rimligtvis borde man riva den, om simhallen inte används.

Simhallen är förbunden med en rad andra verksamheter, som idrottshall, ungdomsgård och gym. Här bedrivs också brottning, spinning och cirkelträning.

Badet är 50 år gammalt. Redan som sjuåring slog Camilla Persson simrekord för sin ålder och kön.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Badet är 50 år gammalt. Redan som sjuåring slog Camilla Persson simrekord för sin ålder och kön.

– Underhåll krävs på hela byggnaden men det lär inte bli något nästa år. En revisionsrapport visar att kommunen hade behövt avsätta dubbelt så mycket på fastighetsunderhåll, men vår budget minskar med sju miljoner kronor nästa år, säger Mats Svensson.

Motionssimmaren Marjolein van Leusen, som har knackat dörr för att hjälpa namninsamlingen, menar att det är resursslöseri att riva ett befintligt bad.

– Det är jäkligt synd. Det är en enkel simhall, utan bubblor och stök. Det är så skönt här.

Skånes Simförbund har gjort sitt för att påverka. I ett brev till kommunen skriver förbundet bland annat: ”Genom att stänga en simhall får många inte möjlighet till den idrott, friskvård eller den livsnödvändiga kunskap som simidrotten erbjuder”.

För två veckor sedan träffade Camilla Persson, ordförande i simklubben, fritidschefen.

– Jag förstod att det inte var så mycket att göra. När jag kom ut från mötet började jag gråta. Det känns hemskt.

Vad händer med simklubben?

– Utan simhall lägger vi ner. Tränarna vill inte åka till andra simhallar i kommunen för att bedriva träning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.