Annons

”Jag tror att det är så här vi måste arbeta”

Statsminister Fredrik Reinfeldt har påbörjat en resa genom Sverige i jobbens tecken. Susa-projektet, som ska få lågutbildade invandrare ut i arbete, blev hans första stopp. ”Det är en viktig utmaning att visa vägen in i arbete, inte vägen ut i utanförskap”.
Hässleholm • Publicerad 7 februari 2012
Pressekreterare Sebastian Carlsson följer Fredrik Reinfeldt.Foto: Peter Åklundh
Pressekreterare Sebastian Carlsson följer Fredrik Reinfeldt.Foto: Peter ÅklundhFoto: Peter Åklundh
Gåva. Fredrik Reinfeldt fick en rundvandring i lokalerna. Och en gåva i form av en jordglob där Hässleholm placerats ut som mittpunkt i Europa. ”Det var ju ödmjukt – Europas centrum. Det står inte universums centrum”, skämtade han.
Gåva. Fredrik Reinfeldt fick en rundvandring i lokalerna. Och en gåva i form av en jordglob där Hässleholm placerats ut som mittpunkt i Europa. ”Det var ju ödmjukt – Europas centrum. Det står inte universums centrum”, skämtade han.Foto: Peter Åklundh
Foto: Peter Åklundh
Foto: Peter ÅklundhFoto: Peter Åklundh
Statsministern anlände strax efter klockan tio. Två timmar senare bar det vidare.Foto: Peter Åklundh
Statsministern anlände strax efter klockan tio. Två timmar senare bar det vidare.Foto: Peter ÅklundhFoto: Peter Åklundh
Rabu Paulson berättar om flytten till Sverige från Thailand och om vägen mot arbete i skolkök.
Rabu Paulson berättar om flytten till Sverige från Thailand och om vägen mot arbete i skolkök.Foto: 
Fredrik Reinfeldt och regeringen brottas med konjunktur och hög ungdomsarbetslöshet. Det här var den första resan av flera med fokus på verksamheter som verkar för att få fler människor i arbete.
Fredrik Reinfeldt och regeringen brottas med konjunktur och hög ungdomsarbetslöshet. Det här var den första resan av flera med fokus på verksamheter som verkar för att få fler människor i arbete.Foto: 

Det är inte lätt att förstå ett nytt land. Ett nytt språk med andra sociala strukturer. Även statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att myndighetsutskick kan vara knepiga att reda ut. Det förklarade han för deltagarna från integrations- och arbetsmarknadsprojektet Susa, som har blivit ett succékoncept och gett eko ner till Bryssel.

I snitt har var tredje deltagare fått avlönat arbete eller studerar på den öppna marknaden.

Annons

Projektet är ett samarbete mellan förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling, socialförvaltningen, arbetsförmedlingen och T4 Vux.

– Jag tror att det är så här vi måste arbeta – samverka och inse att människor som kommer hit har egna drivkrafter och vill stå på egna ben, sa Fredrik Reinfeldt.

Besöket ägde rum i förvaltningens nya lokaler på Garnisonsområdet. Där hade projektdeltagare, ledare och företagare samlats för att berätta om sina erfarenheter. Statsministern var där för att lyssna på hur insatserna fungerar.

– Vi har en bred samsyn i Sverige och är ett land som är öppet för människor från andra delar av världen. Här har vi fått bilder från en trasig värld och svåra situationer. Många har stora förhoppningar, konstaterade han efter mötet.

Under första kvartalet ska Reinfeldt besöka fler verksamheter som på olika sätt strävar för att få fler i arbete. Intrycken ska han sedan sammanställa. Jobben är en av regeringens främsta utmaningar de närmaste åren. Enligt arbetsförmedlingens prognos för 2012 ser det inte muntert ut. I år beräknas sysselsättningen öka med 5 000 personer i Sverige, jämfört med 90 000 personer 2011. Regeringen hoppas kunna finna områden där arbetsmarknaden växer.

– Även i den svåraste konjunkturen skapas nya jobb. Frågan är om det försvinner fler eller färre. Var i arbetsmarknaden hittar vi företag eller branscher som sänker trösklarna?

Flera industrier i nordöstra Skåne har fått kasta in handduken eller flytta på sig. För bland annat småhusindustrin är det kärvt. Finndomo i Hässleholm har lagts ned. LB-hus i Bromölla är i gungning.

– Även industrin känner av finans- och skuldkrisen. Vi måste finnas på plats i Europa och få en återgång i svensk export.

Ungdomsarbetslösheten ligger på knappt 23 procent och är därmed högre än snittet bland EU-länderna. Fredrik Reinfeldt påpekar att Sverige har haft hög ungdomsarbetslöshet under lång tid och att tio procent av de 23 är heltidsstuderande som söker ext- rajobb.

– Men det är en alltför stor andel som inte kommer in på arbetsmarknaden. Vi tittar på lärlingsutbildningar och på att uppmuntra yrkesförberedande utbildningar. Framförallt gäller det här yngre killar, tjejerna gör i regel bättre ifrån sig i skolan. Det här är en lösning som vi ser i vår omvärld, bland annat i Tyskland och Schweiz.

Annons

Vad gör regeringen för att de här jobben skapas?

– Vi har halverat arbetsgivaravgiften för de under 26 år och vi har infört rut- och rotavdrag. Det är också viktigt att vår utbildning håller hög kvalitet, annars är det svårt att hävda sig, säger Reinfeldt och tittar ut i rummet.

– Den här typen av insatser är viktiga.

Maria Sällberg
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons